Ocupació
¿Què és la ‘prova del cafè’ en les entrevistes de treball?
Les empreses sotmeten els aspirants a jocs psicològics per avaluar els seus comportaments quotidians i actituds del dia a dia
Les entrevistes són crucials a l’hora de trobar feina. Per molt que una persona n’hagi fet moltes al llarg dels anys, mai un ha d’anar confiat: estan preparades a consciència per posar a prova aspectes del candidat que van més enllà dels coneixements professionals i l’experiència laboral. Per a això, cada ocupador compta amb una tàctica o estratègia per elegir els millors treballadors. L’actitud també és un grau i la prova del cafè pot fer que una persona aconsegueixi o no la feina dels seus somnis. ¿En què consisteix?
En l’actualitat, no només el currículum determina si algú mereix una ocupació. Moltes empreses, sobretot en les ‘start-ups’ i en tecnològiques, sotmeten els aspirants a un lloc de treball a petites trampes o jocs psicològics que tenen a veure amb comportaments quotidians i actituds del dia a dia. La prova del cafè n’és una i fins i tot les persones més avesades a processos de selecció poden patinar en aquesta fase.
Steve Jobs, pioner
Steve Jobs, el fundador d’Apple, no només està considerat com un dels grans noms de la història de la tecnologia, sinó del món de l’empresa. Per contractar els millors empleats, l’empresari els portava a prendre una cervesa o a dinar. El que buscava Jobs amb aquesta estratègia és que es relaxessin i fossin com més naturals millor. Així, Jobs veia si encaixaven amb la cultura de l’empresa quan els feia una sèrie de preguntes convencionals.
L’exdirector executiu de la companyia comptable Xero, Trent Innes, es va inspirar en Jobs per crear una nova prova psicològica, que està a l’ordre del dia des de fa anys. El test del cafè consisteix a portar els entrevistats al menjador de l’oficina i assegurar-se que surten d’allà amb una beguda calenta a la mà. Després que l’entrevista hagi acabat, Trent espera 30 minuts per veure si la persona s’ofereix a rentar el recipient o bé intenta dirigir-se cap a la cuina per fer-ho.
«Tot es redueix a l’actitud»
«Pots desenvolupar habilitats, pots adquirir coneixements i experiència, però realment tot es redueix a l’actitud. I l’actitud de la qual parlem molt és el concepte de ‘renta la teva tassa de cafè», va explicar el 2019. Això, segons va comentar, mostra la seva implicació amb la cultura de l’empresa. A més, i ja en to jocós, va reconèixer que així «la cuina està gairebé sempre neta i lluent».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034