Automoció
Hyundai Espanya va facturar un 21,4% més el 2022
La marca coreana va tancar l’exercici amb 1.131 milions d’euros i preveu un creixement del 4,7% el 2023.
Si una cosa et funciona, no la toquis. Aquesta és la idea de Hyundai Espanya en la seva política comercial, especialment quan parlem de la xarxa, i és que el 2022 la marca coreana va aconseguir una facturació de 1.131 milions d’euros, que eleva les seves xifres del 2021 en un 21,4%, i va deixar la rendibilitat dels seus concessionaris en un 3%. Hyundai va aconseguir una penetració de mercat del 7,3% a Espanya de mitjana.
El tercer fabricant mundial (com a companyia, és a dir, unint Hyundai, Kia i Genesis) també va ocupar aquest lloc a Espanya l’any passat venent gairebé 60.000 cotxes (era l’objectiu) i marcant una quota particular de l’11%. El motiu d’aquests bons resultats és el Tucson, el seu model estrella, que va vendre 21.900 unitats, el cotxe més venut a Espanya
Pol Satrústegui, director general de la companyia a Espanya, va apuntar en una trobada amb la premsa que la marca «ha tancat un any rècord. Oferim una gamma molt completa i som els únics que disposem de cinc tecnologies (inclòs l’hidrogen). El 2023 esperem créixer més amb l’arribada de models com el nou Kona i el Ioniq 6. També potenciarem la nostra divisió Mocean (cotxe multiusuari) i esperem consolidar els bons resultats».
Hyundai llançarà 12 models fins al 2025, tots electrificats, i per aquella data esperen ser el tercer fabricant mundial de cotxes elèctrics. Per això la companyia té planejada una inversió fins al 2030 de 15.000 milions d’euros que els pot portar a vendre fins a aquella data 1,87 milions de cotxes elèctrics arreu del món. El 2025, la marca confia a despatxar 560.000 elèctrics purs i 110.000 unitats d’hidrogen (Nexo).
No obstant, malgrat el full de ruta clar de la companyia, Polo Satrústegui té clar que a Espanya costarà molt més. «Tenim el pla Moves, que està bé, però no acaba de funcionar com hauria. Com que els fons es van assignant per comunitats, és més complicat. S’hauria de pujar el límit i les ajudes per a la compra d’elèctrics; per exemple, haurien d’estar exempts de l’impost sobre la renda. També caldria pensar en les empreses, que podrien tenir algun avantatge fiscal, alguna mena de bonificació, i sobretot seria essencial que aquestes ajudes arribessin en el moment de la compra, no un any més tard», reconeix el responsable de la marca a Espanya.
Menció a part, en aquesta lentitud de l’electrificació al nostre país, mereix el desplegament dels punts de recàrrega. «Dels 45.000 que s’haurien d’haver instal·lat fins al 2022 només n’hi ha uns 17.000 i molts no estan connectats, a l’espera de s’acabi la burocràcia de posada en marxa. No tenim un sistema àgil i això no hi ajuda gens. No és normal. No es compren cotxes elèctrics també perquè la gent té dubtes sobre on carregar-los», sentencia Satrústegui.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació