Cercles concèntrics
El 50% de l’Ibex, en mans de cinc empreses
Els moviments de l’índex borsari més seguit d’Espanya continuen depenent de molt poques companyies. Només Inditex i Iberdrola en representen una quarta part.
Inditex i Mercadona, nascudes a la perifèria de la Península, són els dos èxits empresarials espanyols més importants d’aquest segle. Totes dues d’origen familiar, una va decidir sortir a borsa el 23 de maig del 2001; l’altra ni hi és ni se l’espera, almenys en els pròxims anys. Inditex continua controlat per Amancio Ortega (59,29% de les accions) i la seva filla Sandra Ortega Mera (5,05%); Juan Roig i la seva dona, Hortensia Herrero, controlen el 80% de Mercadona; seguits de Fernando Roig, president de Pamesa, (9%) i la família Gómez (5,9%). Mentre Inditex val en borsa entorn de 85.000 milions; l’última transacció accionarial interna que s’ha fet a Mercadona l’abril del 2022 valorava la cadena de supermercats en 7.400 milions.
Abans de la sortida d’Inditex, la borsa espanyola estava controlada per grups financers i d’energia, els moviments de la qual eren els que marcaven les oscil·lacions de l’Ibex. Els líders de l’índex selectiu el 2000 han viscut diversos processos de fusió al llarg del segle XXI. Telefónica, amb un valor de 80.000 milions, era líder indiscutible. Per darrere hi havia: BSCH, actual Santander, 41.225 milions; BBV, 29.877; Repsol, 27.347; Endesa, 20.868, Iberdrola, 12.405; Argentaria (comprada per BBV), 11.440; Gas Natural, 10.240; Banc Popular (rescatat per Santander), 7.171 i Unió Fenosa (comprat per Gas Natural), 5.283. Darrere d’aquestes, les constructores controlades per famílies que encara mantenen el poder i una miríada d’empreses de diferents sectors.
Cinc d’aquelles empreses que controlaven el panorama borsari espanyol fa 22 anys segueixen presents entre les 10 amb més capitalització a principis d’any 2023. Són Iberdrola, Santander, BBVA, Naturgy i Repsol. Hi cal afegir un altre banc, CaixaBank; l’empresa d’infraestructures de telecomunicacions Cellnex, que va néixer de l’antiga cotitzada Abertis; Amadeus, el sistemes de reserves de turisme i l’acerera Arcelor Mittal. Telefónica ha caigut del primer al dotzè lloc. L’operadora de telecomunicacions val avui 60.000 milions d’euros menys que el 2 de gener del 2000.
Tampoc ha canviat tant el pes de les grans a l’Ibex. Actualment, Inditex i Iberdrola representen un 26% i sumades les cinc primeres companyies per capitalització controlen gairebé el 50% del valor conjunt de l’índex, que suma 585.000 milions. Per comparar, Apple, líder mundial en capitalització, val 2 bilions d’euros. Porsche, la sortida a borsa del qual el setembre del 2022 va ser la més rellevant a Europa, ja val més de 100.000 milions d’euros. La sortida a borsa més important del mercat espanyol, incloent-hi el mercat alternatiu, el 2022 va ser la de l’empresa d’energies renovables OPdenergy. Capitalitza a 629 milions.
La diversificació no ha sigut mai una de les virtuts d’un índex que intenta recuperar (i mantenir) els 9.000 punts, encara molt lluny del rècord històric dels 15.945,7 punts obtinguts el 8 de novembre de 2007. El 80% de les companyies depenen de sectors regulats que depenen del BOE i de les concessions públiques. Cinc companyies, a més, estan participades en més o menys mesura per l’Estat espanyol (Aena, Indra, Enagás, Red Eléctrica i CaixaBank) i una per l’Estat italià (Endesa a través del seu accionista Enel). Aquest any, un banc, Unicaja, i l’empresa de logística Logista, han substituït a l’Ibex un grup industrial, Siemens Gamesa, i la biotecnològica PharmaMar.
Notícies relacionades¿Seguirà la sequera a la sortida a la borsa d’empreses rellevants procedents d’altres sectors i de caire familiar? És una incògnita. El 2021, les OPV més importants la van realitzar filials d’Acciona i Bankinter: Acciona Energia i Línia Directa, que cotitza en el Mercat Continu. De cara al futur, la paràlisi en l’escissió de Naturgy en dos –projecte Gèminis– impedeix, de moment, la possible cotització d’una altra companyia que entraria directament a l’Ibex.
Com Mercadona, el nom d’El Corte Inglés sempre ha sigut un dels que més ha entrat en les quinieles del futur en borsa. Tot depèn de si ho necessiten o requereixen els seus accionistes familiars i Mutua Madrileña, que controla el 8%. ¿Altres empreses familiars amb opcions de cotitzar? Des del grup d’Almeria Cosentino, que explora la possibilitat depenent de l’evolució mercat, fins a Cepsa, controlat pel fons d’Abu Dhabi Mubadala, que podria explorar de nou aquesta opció. Per a altres companyies familiars espanyoles amb més de mil milions de facturació, la pregunta només genera com a resposta un somriure i un generós «no». L’Ibex continuarà sent tres quarts del mateix.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034