Empreses emergents

Catalunya ja acull més de 2.000 ‘start-ups’

  • El conseller Torrent reivindica Barcelona com el sisè ‘hub’ europeu per a les empreses emergents

getthumbsbyfilename1

getthumbsbyfilename1

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya ja acull més de 2.000 ‘start-ups’ de cap a cap del seu territori. Concretament va tancar l’exercici 2022 amb un total de 2.022 empreses emergents. «No està fet a propòsit», ha dit, fent broma, el conseller d’Empresa, Roger Torrent, amb referència a la coincidència numèrica. L’ecosistema de les ‘start-ups’ va continuar creixent durant l’exercici passat, tant en nombre de societats (+6,3%), com en diners i inversions captades (4,3%). I això reforça el rol de Barcelona com el sisè ‘hub’ europeu en nombre i pes de les empreses emergents, segons l’informe publicat aquest dimecres per la Generalitat.

El col·lectiu de ‘start-ups’ establertes a Catalunya s’ha pràcticament doblat l’últim lustre i actualment donen feina a un total de 19.138 treballadors. És a dir, les empreses emergents ja ocupen més persones de les que treballen a la Seat, per exemple. I les esmentades societats van aconseguir captar quant a inversions un total de 1.653 milions d’euros, és a dir, un volum similar en el seu conjunt al que en un any poden facturar firmes com la cotitzada Fluidra i el Grup Planeta, per exemple.

«El fet que tinguem moltes ‘start-ups’ també ajuda les empreses tradicionals. [...] Són el millor vehicle per detectar avenços científics i econòmics i traslladar-los a l’economia productiva», ha destacat Torrent. 

Notícies relacionades

Fins ara el teixit d’empreses emergents ha anat creixent any rere any i les perspectives del Govern per a aquest 2023 és que continuï sent així, malgrat la prevista desacceleració de l’economia i l’encariment del preu dels diners via pujada dels tipus d’interès, una cosa que ja està perjudicant els plans d’inversió d’antigues ‘start-ups’ i avui gegants tecnològics. «No tindrem dades espectaculars, però no soc imprudent si dic que ens plantegem millorar les xifres del 2022», ha afirmat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos.

Des de la Generalitat mantenen l’aposta per continuar ampliant aquest teixit d’empreses emergents i els seus objectius de creixement a futur. El 2030 confien a haver duplicat l’actual xifra de societats establertes a Catalunya i superar-ne les 4.000.