Diàleg social
Treball convoca empresaris i sindicats per discutir sobre el salari mínim
L’objectiu de la trobada és aconseguir un acord per a l’increment d’aquesta retribució per a aquest any
El Ministeri de Treball ha convocat els agents socials per dimarts, 31 de gener, per abordar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) de cara al 2023, segons fonts del departament de Yolanda Díaz. La reunió, que estarà presidida pel secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, té per objectiu continuar negociant per mirar d’arribar a un acord, segons les mateixes fonts.
La titular de Treball va avançar dimecres que citaria «amb caràcter immediat» empresaris i sindicats a una nova reunió de la taula de diàleg per abordar la pujada de l'SMI, tot i que sense precisar-ne la data. Díaz defensa que l'SMI és la mesura «més eficaç» per sortir de les crisis i «compensar la pèrdua de poder adquisitiu» que estan vivint les famílies. S’ha mostrat partidària d’apujar l'SMI del 2023 «cap al tram alt» de la recomanació del comitè d’experts, cosa que incrementaria aquesta renda mínima un 8,2%, fins als 1.082 euros bruts en 14 pagues.
Per la seva banda, la vicepresidenta primera del Govern central i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha demanat que es busqui un «bon equilibri «dins» de la forquilla de pujada recomanada pels experts, del 4,6% al 8,2%, perquè sigui compatible amb la creació d’ocupació. Els agents socials només s’han reunit amb Treball en una ocasió, el 21 de desembre. El Govern central va portar a aquesta taula les recomanacions fetes per la comissió d’experts, que plantejaven elevar l'SMI en aquest exercici entre 46 i 82 euros al mes, cosa que situaria aquesta renda mínima en entre 1.046 i 1.082 euros bruts al mes per 14 pagues.
CCOO es decanta per la part alta d’aquesta banda, els 1.082 euros, amb la possibilitat d’ampliar-los a 1.100, xifra per la qual advoca la UGT. La patronal, per la seva banda, no es va presentar en aquesta primera reunió, però va remetre un document en el qual proposava una alça del 4%, fins a una quantia de 1.040 euros bruts mensuals en 14 pagues. Tant els sindicats com la patronal insisteixen que la decisió és sobre la taula de Treball, ja que ells, com a agents socials, ja han exposat les seves posicions i complert amb el seu paper consultiu, com estableix l’article 27 de l’Estatut dels Treballadors.
El Govern central ha prorrogat l'SMI del 2022, de 1.000 euros bruts en 14 pagues, fins que se’n fixi la nova quantitat per a aquest exercici. L’objectiu i el compromís de l’Executiu és que arribi al 60% del salari mitjà espanyol. Díaz va assegurar a finals del 2022 que, una vegada aprovat l'SMI del 2023, tindria caràcter retroactiu des de l’1 de gener i va obrir la porta a una revisió d’aquesta renda a mitjans d’any, en funció del comportament de la inflació.
A la reunió de dimarts assistirà, per part de CCOO, la secretària d’Acció Sindical, Mari Cruz Vicente, mentre que és previst que, en nom de la UGT, hi acudeixin el seu vicesecretari general de Política Sindical, Fernando Luján, i la secretària confederal del sindicat, Patricia Ruiz. S’ha de veure si la CEOE es presentarà a la reunió, ja que a la primera i única trobada d’aquesta taula, el 21 de desembre, no hi va acudir pel seu malestar amb Treball per la introducció d’una esmena en la llei d’ocupació que donava a la Inspecció de Treball el control de les causes dels acomiadaments col·lectius i per coincidir la cita amb la celebració de la junta directiva de la patronal, la primera després de la reelecció de Garamendi com a president de la CEOE.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia