Recursos públics
Diverses entitats empresarials s’uneixen per reclamar la quota basca per a Catalunya
Amec, Cecot, FemCat; Pimec i les cambres de Barcelona, Girona i Sabadell exigiran en un manifest que Catalunya gestioni els seus propis recursos econòmics

Ofensiva per a un nou model de finançament autonòmic. Diverses entitats empresarials s’han unit per reclamar per a Catalunya un sistema de finançament com el concert econòmic basc o el navarrès. Formen part d’aquesta aliança l’associació d’indústries exportadores Amec, la patronal vallesana Cecot, integrada a Foment del Treball; el ‘lobby’ empresarial FemCat; la comissió econòmic fiscal de Pimec i tres de les 13 cambres de comerç catalanes, que són la de Barcelona i les de Girona i Sabadell.
Està previst que aquestes organitzacions presentin un manifest divendres vinent per «denunciar la impossibilitat d’assegurar el benestar social i la competitivitat del país amb els recursos públics actuals i reclamar la gestió de tots els recursos econòmics generats a Catalunya».
Per a aquesta reclamació es basen en un informe elaborat pel grup Economistes del Benestar, que xifra «la falta d’equitat en la distribució de recursos públics». Alhora es compara el model de finançament català amb el sistema foral del País Basc. L’estudi destaca que Catalunya pateix «un dèficit fiscal» equivalent al 8% del seu producte interior brut (PIB) des de 1986 i que «disposaria d’uns 20.000 milions d’euros més en el seu pressupost si disposés d’un sistema com el basc i el navarrès».
Balances fiscals
Les dades del grup d’economistes s’assemblen a les conclusions de l’estudi sobre balances fiscals. El més recent, presentat el setembre passat amb Jaume Giró encara com a conseller d’Economia, i que establia que el dèficit fiscal de Catalunya amb l’Estat es va elevar fins als 20.196 milions d’euros el 2019, un 8,5% del PIB. L’informe de la Conselleria va estar assessorat per experts. En tot cas van destacar que es tractava d’«una estimació», ja que que des del 2016 l’Estat no ha remès informació a les autonomies per calcular les balances fiscals.
En el grup d’economistes que ha elaborat l’estudi que es presentarà divendres hi haAlbert Carreras, que va ser número dos d’Andreu Mas-Colell al capdavant de la Conselleria d’Economia; Joan B. Casas, que va ser degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya; Francesc Raventós, que va ser tinent d’alcaldia a Bardelona; l’actual secretària d’Hisenda de la Generalitat, Marta Espasa; i l’expresident de Ferrocarrils de la Generalitat i exsecretari de Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font.
Notícies relacionadesEntre les organitzacions convocants de l’acte de divendres destaca el ‘lobby’ FemCat, que agrupa empresaris i directius pròxims a les tesis sobiranistes o la Cambra de Barcelona, de majoria independentista i presidida per Mònica Roca; però també Pimec, el president del qual Antoni Cañete, es va imposar en les últimes eleccions a la candidatura secessionista que va encapçalar Pere Barrios. Cecot, per la seva banda, passa per ser una de les organitzacions amb més sensibilitat nacionalista de Foment, en la qual el seu president, Xavier Panès, ocupa una vicepresidència.
Es dona la circumstància que al seu dia l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol va renunciar fa més de 40 anys al concert econòmic, segons va explicar el va ser conseller d’Economia del govern basc, Pedro Luis Iriarte, en un llibre.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- EL PORTER RETALLA TERMINIS Ter Stegen s’incorpora al grup per acabar la temporada amb el Barça
- Multimèdia | ¿És la universitat un negoci? Així evolucionen la pública i la privada a Espanya
- Pressupostos prorrogats El PSC admet que la negociació de la segona ampliació de crèdit amb ERC i els Comuns «està verda»
- Oportunitat de lideratge Catalunya oferirà 78 places per a científics de màxim nivell dels EUA amb un pressupost de 30 milions d’euros