Anàlisi del mercat
La limitació dels preus de lloguer només va beneficiar les vivendes cares, segons Esade
Un estudi universitari conclou que la llei 11/2020 també va reduir el nombre de contractes firmats
A1-164076430.jpg /
La llei 11/2020 que va limitar els lloguers a Catalunya durant un any i mig no va servir per contenir els preus, sinó que només va beneficiar les vivendes cares i va provocar que les més barates pugessin. Aquesta és la principal conclusió d’un informe d’ESADE sobre la norma, ara anul·lada, que conclou que, a més, va reduir molt la quantitat de contractes firmats, especialment entre els pisos de més cost.
L’anàlisi, realitzada pels catedràtics José Garcia Montalvo i Josep Maria Raya i l’investigador Joan Monràs, conclou que el problema de l’alt preu dels lloguers a grans ciutats «és, segurament, més un problema de falta d’oferta atès l’increment de demanda, que de poder de mercat».
Reducció de la construcció
La investigació alerta que la llei va provocar que es traslladessin vivendes de lloguer a venda (que només es poden permetre llars riques) o a zones limítrofes (on sí que va apujar el preu), va reduir la construcció futura i va baixar la qualitat del parc de lloguer. La norma «ha actuat en sentit contrari a l’esperat», lamenten els experts de la universitat, una cosa que fa pocs dies també criticaven des de l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya (APCE), que advertien que no havia servit per frenar els preus.
Esade constata en el seu estudi, que s’ha fixat en els preus de referència de cada zona, que a les vivendes cares s’ha detectat una baixada del preu del lloguer afegit del 5% i, en canvi, les més barates han tendit a «enganxar-se al sostre» marcat per aquest índex. Això vol dir que els pisos per a les llars menys acomodades haurien patit l’efecte contrari al desitjat.
Alt grau d’incompliment
Les dades dels investigadors revelen també un alt grau d’incompliment perquè hi ha pisos de lloguer que no respecten l’índex de referència, cosa que fa témer que hi hagi «mercats paral·lels negres» que permeten esquivar les regulacions dels preus.
Notícies relacionadesEl problema de la falta de lloguer, conclouen des d’Esade, pot afrontar-se amb algunes solucions, com seria «impulsar la col·laboració publicoprivada, reservar un percentatge de promocions de vivendes per al lloguer o impulsar incentius fiscals per a propietaris que posin les seves vivendes al mercat de lloguer assequible i millorar la seguretat jurídica per a propietaris».
Al document, on també es compara el que ha passat en altres països, s’alerta que la limitació dels preus de lloguer continua estant a debat a l’Estat, però la comunitat científica internacional ha constatat el risc d’aquests «efectes no desitjats».
Agència de l’Habitatge Vivenda Inflació Lloguer de vivenda Govern Vivenda social Govern ESADE Preus
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034