Xec de 200 euros per a famílies vulnerables: quan i com es pot sol·licitar

Agència Tributària

Xec de 200 euros per a famílies vulnerables: quan i com es pot sol·licitar

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les famílies vulnerables poden demanar des d’aquest dimecres el xec de 200 euros habilitat pel Govern espanyol per compensar l’escalada de costos en productes bàsics, com el cistell de consum i les factures de la llum. Aquesta és una de les mesures incloses en el reial decret llei aprovat per l’Executiu per fer front a l’impacte de la guerra a Ucraïna en l’economia i els interessats tenen un termini concret de temps per presentar la seva sol·licitud. Després, en un termini de tres mesos, l’Agència Tributària abonarà aquest xec de 200 euros. En aquest article detallem com, on i quan demanar l’ajuda.

1

¿Qui té dret a l’ajuda?

El xec de 200 euros el podran sol·licitar totes aquelles persones que compleixin tres requisits. El primer és tenir la residència habitual a Espanya. El segon és estar donat d’alta en la Seguretat Social, ja sigui com a assalariat o com a autònom. Tot i que també hi tindran dret aquelles persones que no estiguin ocupades però estiguin cobrant la prestació d’atur.

I el tercer, i més important, són els ingressos. Aquelles persones que vulguin cobrar el xec no poden haver declarat uns ingressos de més de 27.000 euros a l’any, ja sigui via sou, rendiments com treballadors per compte propi o prestacions públiques. Tampoc podran tenir un patrimoni superior a 75.000 euros, sense comptar per a aquesta xifra la vivenda habitual. Els dos requisits s’acreditaran a data de 31 de desembre de 2022.

I en el cas que la persona que ho sol·liciti visqui amb més gent, per al càlcul hauran de sumar-se les rendes i el patrimoni de les següents persones que convisquin al mateix domicili: cònjuge o parella degudament registrada, fills menors de 25 anys o amb discapacitat i i ascendents fins a segon grau per línia directa.

Per exemple, una parella amb dos nens en què els dos adults cobrin el salari mínim (15.200 euros cadascun a l’any) ja no podrien percebre aquesta ajuda. Però si un dels dos cobrés l’SMI i l’altre no tingués cap ingrés, sí que podria rebre el xec de 200 euros.

2

¿Qui no pot demanar aquesta ajuda?

El Govern ha establert diversos supòsits en els quals queda vetat sol·licitar aquest xec de 200 euros, a més d’aquelles persones que incompleixin amb els criteris d’ingressos i patrimoni. És el cas dels perceptors de l’Ingrés Mínim Vital (IMV), tot i que no així els perceptors de rendes autonòmiques (com la Renda Garantida de Ciutadania). També de tots aquells perceptors d’una pensió pública, ja siguin jubilats, viudos o persones amb alguna incapacitat.

3

¿On se sol·licita?

Els interessats s’hauran de dirigir a la pàgina web de l’Agència Tributària per presentar tota la documentació requerida per via telemàtica. El següent enllaç redirigeix l’esmentada web. Per a la presentació de la sol·licitud és necessari disposar del codi Cl@ve, certificat electrònic o DNI electrònic. Els interessats també poden presentar el formulari a través d’un tercer per apoderament o col·laboració social.

4

¿Quins terminis hi ha per sol·licitar-la?

L’Agència Tributària especifica que aquesta ajuda pot sol·licitar-se des del dimecres 15 de febrer fins al divendres 31 de març de 2023, tots dos inclosos.

5

Una vegada reconeguda, ¿quan es cobra?

L’Agència Tributària es compromet a pagar els 200 euros el dia 30 de juny. I l’ajuda s’abonarà mitjançant transferència bancària.

6

¿Què passa si em deneguen la sol·licitud?

L’Agència Tributària, una vegada el 31 de març es tanqui el termini per cursar totes les sol·licituds, procedirà a examinar-les. A partir de llavors s’inicia un compte enrere de tres mesos perquè l’organisme seleccioni quins sol·licituds compleixen amb els requisits i quins no. I s’obren tres escenaris. En el primer, arriba el 30 de juny i la persona cobra els 200 euros. En el segon, l’Agència Tributària comunica a l’interessat que no compleix els requisits i li denega l’ajuda. I en el tercer s’aplica el silenci administratiu, és a dir, si el 30 de juny la persona no ha cobrat ja pot descartar que cobri i haurà d’entendre que la seva sol·licitud ha sigut desestimada.

Si el sol·licitant està en desacord amb la resolució podrà interposar un recurs de reposició en el termini d’un mes o una reclamació economicoadministrativa. 

Temes:

Crisi IPC