Criptomonedes
La banca tradicional aposta ja per la ‘criptoprimavera’
Les entitats financeres començaran a llançar productes especialitzats aquest any però insten a impulsar la regulació del mercat
L’European Blockchain Convention de Barcelona confirma amb 2.500 assistents l’expectació entorn de les monedes digitals malgrat la fallida d’‘exchanges’
El sector financer insta a millorar la regulació de les criptomonedes per llançar productes d’estalvi i inversió basats en monedes digitals. El denominat ‘criptohivern’ comença a deixar pas ja a una ‘criptoprimavera’ incipient, en la qual la banca tradicional aspira a oferir nous productes en els pròxims mesos per als inversors més aguerrits.
La crisi generada pel frau de grans firmes de canvi, com FTX, que va gosar destinar recursos captats del món cripto per a inversions paral·leles, ha deixat un clar pòsit de desconfiança. La cotització de les criptomonedes, també del bitcoin, es va desplomar al mateix ritme en què les ‘start-ups’ veien truncats els seus plans de captació d’inversions. Ara tornen a revaloritzar-se a poc a poc, però amb aura de territori vedat a imprudents. Després d’un tancament d’any negre, la recuperació es percep ja en l’expectació generada per l’European Blockchain Convention de Barcelona, que se celebra aquesta setmana. Ha duplicat assistents, fins a 2.500. El negoci incipient es percebia aquest dijous en qualsevol grupet de les instal·lacions de l’Hotel Hyatt, aquest situat a l’Hospitalet, a l’entrada de Barcelona, amb un futurista plat volador al terrat. A la sala d’actes, les xerrades s’han prodigat entorn d’una amalgama variada de temes del món ‘blockchain’, del qual les criptos és part rellevant.
La recuperació de la confiança i la necessitat de regulació són les grans necessitats actuals com a epicentre dels debats. Però en el futur pròxim, s’esperen canvis. «Les entitats financeres de tot el món estan atentes per trobar el millor moment de llançar al mercat productes financers basats en criptomonedes, ja n’hi ha alguns exemples i és una tendència que creixerà aquest any», explica Victoria Gago, cofundadora de la convenció de Barcelona. Daniel Salmerón, expert en el món cripto i cofundador també de la trobada barcelonina, reconeix que queden assignatures pendents com la millora i adaptació de les aplicacions a les necessitats dels inversors o clients finals però que «en només cinc anys es crearà un sistema financer descentralitzat paral·lel al que coneixem actualment».
Els patrimonis en criptomonedes amb criteri són lluny d’‘exchanges’ i prefereixen les ‘cold wallets’, les carteres virtuals sense rendibilitat però que asseguren que el patrimoni segueix intacte: «És l’antídot contra el risc dels ‘exchanges’», expliquen a l’EBC. Però aquests recursos en criptomonedes segueixen i les empreses de nova creació aspiren a captar inversors per a aquest nou univers que ve, la ‘criptoprimavera’, basada en nova promesa de plusvàlues.
Concepción de Monteverde, directora del centre de ‘blockchain’ i criptomonedes del Banc Santander, mostra prudència a l’hora d’aventurar plans de l’entitat, però reitera que el 2023 suposarà un pas endavant en el sector. Ho va predir l’any passat i revifa la seva confiança. Els rumors apunten a nous productes en un parell de mesos, però Monteverde adverteix que és necessari establir una regulació que permeti donar confiança als inversors i atorgui claredat. La legislació europea, batejada com a MICA, estarà segons la seva opinió a punt i en vigor en «un any i mig». La regulació és clau per al desenvolupament de l’univers cripto, segons la seva opinió, ja que «el problema de confiança no emana de les monedes digitals en si mateixa sinó del frau d’alguns intermediaris».
Com a conseqüència d’aquesta falta de regulació, les primeres iniciatives de productes financers basats en criptomonedes s’han donat a Suïssa, que ha sabut replicar una regulació relativament senzilla de la banca tradicional en el món ‘blockchain’. Tot sembla indicar que serà a Suïssa, on el BBVA ja disposa de productes d’inversió d’aquest tipus, on es llançaran més productes i serveis d’inversió de nova fornada. BBVA, Santander, JP Morgan, HSBC, Hauck... la llista d’entitats que ultima o potenciarà productes aquest any és encara més àmplia. Però mentre l’ombra del frau plani, alguns dels experts reunits a Barcelona reconeixen que la prudència és l’estratègia més adequada. La filial suïssa del BBVA disposa, per exemple, d’un servei de custòdia i compravenda de criptoactius, que permet operar amb ether i bitcoin.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034