Indicadors
Les exportacions catalanes van créixer el 17,9% el 2022 i van batre un nou rècord
Catalunya té un total de 17.469 empreses exportadores regulars

Les empreses catalanes tenen en activitat internacional el catalitzador del seu èxit. Les exportacions catalanes van créixer el 17,9% el 2022 i van arribar als 94.927 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie històrica. El Govern es va apressar dijous a vanagloriar-se d’aquest èxit en un context particularment complex d’alça de preus i pujada dels tipus d’interès.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va assegurar en un comunicat que «el sector exportador català creix malgrat les dificultats en un context global complex, una gran notícia des del punt de vista de l’estructura econòmica de país i del potencial en els pròxims anys». És un ajustat resum per a una estadística complexa i plena de factors que protagonitzen un total de 17.469 empreses catalanes exportadores regulars. El mantra que l’exportació és fonamental per consolidar el futur empresarial s’escampa i el nombre d’empreses amb activitat a l’estranger és el més elevat, un 2,2% més que l’any anterior.
I el segon factor que insufla energia al Govern és que aquest nombre d’empreses exportadores és el més alt d’Espanya. Catalunya suposa el 24,4% de les empreses exportadores espanyoles.
Però les vendes a l’exterior depenen també dels sectors d’activitat. Els productes químics són els més exportats (Tarragona al capdavant) amb un creixement del 19,8%, seguits per alimentació i begudes (+15,2%) i béns d’equipament (+12,5%). Les exportacions catalanes el 2022 es van dirigir principalment a França (amb un creixement interanual del 26,8%), Alemanya (+16,4%), Itàlia (+16,2%), Portugal (+20,6%), Suïssa (+18%), el Regne Unit (+5,1%) i els Estats Units (20,7%). Per demarcacions, les vendes de Catalunya a l’exterior també augmenten en tot el territori: Girona (7.787,5 milions d’euros, +21,2%), Barcelona (73.751 milions d’euros, +19,6%), Lleida (2.901 milions d’euros, +15,6%) i Tarragona (10.487, +5,4%).
L’oficina de dinamització econòmica Acció adverteix que existeixen elements que poden amenaçar la bona trajectòria del sector exportador català. Descriu en concret l’amenaça de guerres, l’estagflació o l’increment de preus de les matèries primeres.
Notícies relacionadesLes importacions acumulades de Catalunya l’any passat van suposar 111.798,9 milions d’euros (24,4% del total d’Espanya), amb un augment de 23,6% respecte al mateix període de l’any anterior, per sota de les importacions de tot Espanya (33,4%). El 2022, per sectors, les úniques indústries amb superàvit van ser l’alimentació i l’automoció. La indústria química ha acumulat dèficit a causa dels productes orgànics i, en menor mesura, inorgànics, en contrast amb el superàvit en medicaments, olis essencials i cosmètics, plàstics i colorants i adobadors.
El saldo comercial de Catalunya acumulat del gener-desembre del 2022 va arribar a la xifra de -16.872,2 milions d’euros, amb una taxa de cobertura de 84,9%, 4,2 punts percentuals menor que la del mateix període del 2021 (89,1%, dades provisionals). Es va arribar a un dèficit energètic de -10.782,2 milions d’euros (-5.802,9 milions d’euros en el mateix període de l’any anterior).
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Reunió del Govern Dimiteix el delegat a Perpinyà que va qüestionar el terme ‘Catalunya Nord’ i el rellevarà un exalcalde de Junts
- Turisme Els jubilats amb les pensions més baixes podran viatjar amb l’Imserso per una tarifa plana de 50 euros
- Relació entre empresa i societat La pime, el 99,8% del teixit empresarial, reclama més atenció pel seu pes i impacte local.
- El repte de les empreses: generar riquesa, però també guanyar reconeixement
- Efecte en cadena Els grans grups empresarials subratllen el seu paper com a motor econòmic i social
- Aigües de Barcelona i la seva aposta per la sostenibilitat