Next Generation
El Govern exhibeix una alta execució dels fons europeus a l’espera dels ‘homes de negre’ d’Europa
Dilluns aterra a Madrid una missió del Parlament Europeu que qüestiona la gestió i la transparència de l’Executiu espanyol
Existeix una gran tensió entre el Govern espanyol i el Parlament Europeu, a escassos dies que dilluns aterri a Madrid la missió de la Comissió de Control Pressupostari de la institució europea amb l’objectiu de fiscalitzar com s’estan executant els fons europeus Next Generation EU. «Anirem a Espanya perquè el Govern no ens diu on són els fons de recuperació», va declarar la presidenta de la Comissió de Control Pressupostari del Parlament Europeu, la conservadora alemanya Mónika Hohlmeier en una entrevista al diari ‘Abc’. I l’Executiu espanyol ha respost aquest dijous amb una bateria de dades per allunyar sospites i remarcar que Espanya ja ha resolt convocatòries d’ajudes i licitacions de fons Next Generation per 23.000 milions (dels 31.000 ja rebuts fins ara) per finançar més de 190.000 projectes a tot el territori nacional.
La tensió entre les dues parts és evident, per més que la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, va voler minimitzar-la aquest dijous: «No és sorprenent que el Parlament Europeu vingui en primer lloc a Espanya, tenint en compte que som el país més avançat» en la implementació dels fons europeus, va dir la titular d’Economia aquest dijous al presentar el tercer Informe d’Execució del Pla de Recuperació. «El Govern té la màxima disposició per col·laborar amb les institucions europees. L’execució del pla ha estat marcada per la transparència, el diàleg i la bona gestió dels recursos europeus», va afegir Calviño, fent menció als informes favorables de la Comissió Europea. Segons les dades aportades per Calviño i per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, Espanya va accelerar el ritme d’execució dels fons europeus fins a arribar a una mitjana de 2.000 milions per mes el 2022; aquesta mitjana s’ha elevat a més de 9.000 milions el gener del 2023, una quantitat que significa un terç de la inversió total prevista per al 2023 amb càrrec als fons europeus.
Encreuament de cartes
En una carta firmada per Calviño i Montero aquest mateix dilluns, el Govern espanyol va voler transmetre a Hohlmeier aquest missatge d’eficàcia i transparència. En la missiva, a què van tenir accés l’agència Reuters i ‘ElDiario.es’, s’apuntava que la valoració positiva del Tribunal de Comptes Europeu sobre el primer desemborsament de fons «reflexa l’aposta pel rigor i el control». Però Hohlmeier ha criticat aquest dijous la filtració de la carta als mitjans espanyols i ha instat per carta Calviño a facilitar la missió de control de fons de la UE, segons han resumit les agències Efe i Europa Press.
«Volem conèixer per què existeix un greu problema d’execució i de transparència», ha explicat a EL PERIÓDICO l’eurodiputada del PP Isabel Benjumea, que situa dins de la «normalitat democràtica» la tasca de control pressupostari que s’ha proposat la missió que arribarà a Espanya, a la qual ella acompanyarà. «La pregunta no és quanta despesa han compromès, sinó quant s’ha gastat en pagar factures», acota Benjumea.
Integrants i agenda de la missió
La delegació que visitarà Espanya està integrada per l’alemanya Monika Hohlmeier (del Partit Popular Europeu), l’eurodiputat popular portuguès Jose Manuel Fernandes, les socialistes Isabel García (Espanya) i Caterina Chinnici (Italia) i Jorge Buxadé (Vox). Des del Govern espanyol s’observa amb recel el biaix conservador dels integrants d’aquesta missió d’‘homes de negre’ que aterrarà a Espanya.
A més, com a acompanyants i sense poder contribuir en l’elaboració de l’informe final, es desplaçaran a Espanya Isabel Benjumea (PP), Eider Gardiazábal (PSOE), Eva Poptcheva, Susana Solís (totes dues de Ciutadans) i Ernest Urtasun (Catalunya en Comú). En qualitat d’‘observadors’ també està prevista l’assistència de sengles representants del Tribunal de Comptes Europeu i de la Comissió Europea.
Notícies relacionadesL’agenda de reunions de la missió inclou trobades amb consellers autonòmics de Madrid, Castella-la Manxa, Aragó, Andalusia i Extremadura. També, trobades amb representants de la CEOE, Anfac, Cambra d’Espanya, ATA, Digitales, Adigital, Ametic, AEB i UGT-Fica. A més s’han previst entrevistes amb socis de les consultores E&Y i PWC, així com amb quatre periodistes d’‘El País’, ‘El Mundo’, ‘Abc’, The Objective i Follow the Money. Per part del Govern, s’han programat cites amb la vicepresidenta Calviño, amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero i amb el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.
Per a l’eurodiputada del PP Pilar Benjumea, l’objectiu de la missió és doble. D’una part –explica– és la primera vegada que el Parlament Europeu avaluarà el disseny del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. «Aquesta primera anàlisi es farà sobre Espanya perquè vam ser els primers en sol·licitar transferències i som qui més diners hem rebut. Després es visitaran la resta de membres de la UE». En segon lloc, la missió mirarà d’examinar «com s’estan executant els diners europeus que Espanya té en els seus comptes».
PP - Partit Popular Fons europeus Nadia Calviño Parlament Europeu Comissió Europea Brussel·les
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"