Reducció de l’impacte ambiental
Així és la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible de Vic
La Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible se celebra del 16 al 18 de febrer a la capital d’Osona amb la mirada posada en l’autoconsum, l’ús de la biomassa per a la calefacció i la bioconstrucció
L’any 2022 serà recordat, segurament, com un punt d’inflexió en matèria de sostenibilitat. Ja sigui pels preus de l’energia disparats, per un dels estius més calorosos des que se’n tenen registres o perquè està creixent la consciència ciutadana, el cert és que el paràmetre mediambiental és més present en qualsevol àmbit. I el 2023 ha de ser l’any de la consolidació. Per això, la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible (FECS) se celebra del 16 al 18 de febrer al Recinte Ferial El Sucre de Vic per apuntalar l’auge d’una manera de construir cases i d’autoproduir i consumir energia que contribueix a impulsar aquesta transició verda tan necessària per fer front a l’emergència climàtica.
La FECS vol convertir-se en el punt de referència per descobrir les novetats, empreses i projectes existents en el camp de l’autoconsum d’energies renovables, la bioenergia i la bioconstrucció. En el primer cas, de fet, s’ha produït aquest últim any una autèntica accelerada, ja que les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic s’han multiplicat per dos a Catalunya. «La fira arriba en un bon moment, perquè molta gent s’ha adonat que la dependència energètica comporta tota una sèrie de problemes mediambientals i econòmics, amb els preus disparats. Cada vegada hi ha més consciència sobre l’autoconsum, i això ho hem notat a la comarca amb un increment del 176% de les instal·lacions en només un any», destaca Gil Salvans, responsable de l’Agència Local de l’Energia d’Osona.
Unes xifres que poden continuar incrementant-se en un futur pròxim, partint de dues tendències cridades a continuar creixent, segons Salvans: «D’una banda, volem fomentar les comunitats energètiques, és a dir, cooperatives de veïns i veïnes que s’uneixen per a l’autoproducció d’energia mitjançant petits parcs que donen servei a diversos blocs, empreses o instal·lacions públiques». En aquest sentit, a la FECS es presentarà la Comunitat Energètica de Vic, que s’uneix a les gairebé 20 iniciatives d’aquest tipus a la comarca. «L’objectiu és arribar a les 50, una per municipi», avança el responsable de l’agència, que també assenyala la importància de la innovació en matèria de rendiment, pes i estètica de les plaques solars.
Recuperar la fusta com a font de calor
Recuperar la fusta com a font de calorLa biomassa, és a dir, la generació d’energia a partir de matèria orgànica, també ha experimentat una gran evolució en els anys, tant a escala domèstica com industrial, substituint l’ús de gas o gasoil per a la calefacció per pellets o estelles de fusta. «Les dades constaten aquest creixement: la producció d’estella a Catalunya ha passat de les 52.100 tones del 2009 a les 348.500 tones del 2021, cosa que multiplica la producció per 7. I en el cas dels pellets, de les 10.000 tones a les 94.000, cosa que multiplica la producció per 9», resumeix Francesca Famadas, responsable de l’Àrea de Gestió Forestal del Centre de la Propietat Forestal de la Generalitat.
Els avantatges d’aquest sistema tenen a veure amb la seva eficàcia, però també amb la seva producció local i sostenible: «Tant l’estella com el pellet s’obtenen d’un producte renovable com la fusta. Així, una persona que utilitza aquest sistema de calefacció està contribuint a combatre els efectes del canvi climàtic i promou la gestió forestal, que permet mantenir els boscos sans, incrementar la biodiversitat i disminuir el risc d’incendis», afegeix Famadas, que avança que les novetats que es podran observar a la FECS són estufes i calderes més eficients i versàtils, més automatitzades i amb menys emissions.
Construir com abans
Construir com abansLa tercera columna en la qual se sosté la FECS és la bioconstrucció, que consisteix a utilitzar tècniques tradicionals tant en materials com en disseny per construir cases que redueixin significativament el seu impacte ecològic i consum d’energia. «No inventem res, de fet, sinó que incentivem la recuperació de la tradició constructiva catalana, amb l’ús de la terra en diversos formats, fusta, palla, ceràmica, calç... Tot això, per adaptar les vivendes i edificis al clima mediterrani, que és una cosa que s’havia anat perdent», explica Miquel Escobar, arquitecte tècnic i especialista en tècniques de construcció sostenible.
A això s’hi uneix la visió de la bioarquitectura, que consisteix a dissenyar les vivendes per aconseguir confort tèrmic i, alhora, un baix consum energètic a través d’una cosa tan senzilla, però alhora tan oblidada en les últimes dècades, com l’orientació respecte al sol, la ventilació croada, la construcció passiva, la volta catalana... «Per sort, cada vegada hi ha una conscienciació ciutadana més gran sobre la necessitat que els edificis no només no alliberin CO2, sinó que ajudin a capturar-lo, i això és el que aporta la bioconstrucció. Es tracta, en definitiva, de crear edificis, també amb la rehabilitació, que generin un impacte positiu en la lluita contra l’emergència climàtica», afegeix Escobar.
Demostracions per al públic
Demostracions per al públicA més de l’àrea d’exposició, la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible posa especial èmfasi en la formació i la divulgació, amb l’organització de sis jornades tècniques amb 115 ponents. El plat fort seran les jornades de construcció amb terra, amb l’objectiu de posar en coneixement aquesta tècnica de construcció i conscienciar la població de la importància de recuperar-la i protegir-la. També es parlarà de construcció en fusta, construcció sostenible i bioconstrucció amb unes 30 xerrades previstes, a més de tallers de demostració, exposicions i visites d’obres.
Com a novetat, destaca la primera edició de la Trobada d’Artesans i Artesanes de la Bioconstrucció i l’Autoconstrucció, que busca posar en valor l’artesania i els oficis en l’àmbit de la construcció, a més de fomentar les microeconomies i la presència de la dona en un sector tan masculinitzat. Es portaran a terme demostracions perquè el públic pugui conèixer en directe tant el procés constructiu com els seus avantatges, així com contactar amb els professionals.
Notícies relacionadesEl públic també podrà disfrutar de les jornades tècniques basades en l’autoconsum elèctric, amb ponències rellevants com la que impartirà el meteoròleg i presentador del temps a TV-3 Tomàs Molina, sota el títol ‘¿Com serà el clima del 2030?’. També està prevista la taula rodona ‘Les empreses davant l’autoconsum’, dirigida al sector empresarial interessat que vol apostar per l’autoconsum i portar a terme compres conjuntes d’energia. Paral·lelament, el programa inclou jornades sobre biomassa, geotèrmia o salut i construcció.
L’horari de la fira serà de 10.00 a 19.00 hores i la programació es pot consultar a través de la pàgina web i els canals a les xarxes socials de l’esdeveniment.
Exposicions, tallers i ‘mapping’ interactiu
La FECS compta amb tota una sèrie d’activitats més pensades per al públic general, com tres exposicions relacionades amb la bioarquitectura: ExpoTerra, de Miquel Escobar de Bioarkiteco.com; Terra Award, que va rebre el primer Premi Mundial d’Arquitectura Contemporània amb terra crua; i TerraFibra, finalista del premi internacional TerraFibra’21.
També s’hi desenvoluparà una activitat educativa de bioconstrucció especialment pensada per a les escoles, així com una innovadora instal·lació de ‘mapping’ interactiu sobre la biomassa forestal, que permetrà als visitants conèixer nous detalls al voltant de la gestió dels boscos, les instal·lacions de biomassa, la producció de matèria primera i els avantatges que comporta per frenar el canvi climàtic i promoure l’economia circular.
A més, el públic també podrà participar en diversos tallers de bioconstrucció, ponències i disfrutar d’exposicions i presentacions comercials del sector professional. Una de les conferències rellevants serà ‘Com m’ajuden els fons Next Generation a casa?’ impartida per Eva Bonet, cap de l’oficina tècnica de rehabilitació del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (CATEB). També hi haurà una trobada formativa per a comunitats energètiques.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia