Iniciatives
Un mapa recull els projectes finançats amb els fons Next Generation a Catalunya i les Balears
Entre les dues comunitats s’acumulen ja una cinquantena d’iniciatives en diversos sectors
Un mapa interactiu recull la cinquantena de projectes finançats amb els fons europeus Next Generation, a través del mecanisme de recuperació i resiliència, a Catalunya i les Balears. Es tracta de projectes canalitzats a través del pla de recuperació incorporats en una web específica. Ho han presentat la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret; Santiago Fernández Muñoz, cap de la unitat de seguiment del pla de recuperació de la Secretaria General d’Assumptes Econòmics i G-20 de Presidència del Govern; el director de Representació i Comunicació als estats membre de la Comissió Europea, Richard Kuehnel, i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro.
El projecte ‘Next Generation EU a prop de tu’ inclou les iniciatives que ja s’estan executant i que van des de la transformació digital a la salut, la recerca, les energies renovables o la mobilitat, fins a la cohesió social i la restauració del medi ambient. La idea no és donar una informació exhaustiva, sinó «mostrar com el pla de recuperació ja està tenint un impacte en l’economia».
En realitat, el mapa és un projecte pilot desenvolupat des de la representació de la Comissió Europea a Barcelona amb la previsió d’ampliar-lo a la resta d’Espanya i a altres països de la Unió Europea. Tant Szapiro com Serret han destacat la «bona col·laboració» existent per desenvolupar aquesta iniciativa.
«Tots els fons estan localitzats»
El representant de la Moncloa ha explicat que el pla de recuperació no està dirigit només a la tecnologia i a les empreses innovadores, sinó que inverteix de manera molt intensa en formació i educació, especialment a l’FP». Davant les crítiques pel desplegament dels recursos procedents de Brussel·les, ha sigut taxatiu: «Tots els fons europeus estan perfectament localitzats i es pot conèixer amb tota mena de detalls».
Serret, per la seva banda, ha insistit en la importància de la cooperació entre administracions i ha afirmat que aquesta iniciativa és una manera d’«acostar-se als ciutadans perquè ens sentim tots més europeus. El mapa és una mostra de com els recursos europeus ajuden la ciutadania, impulsen el progrés i el benestar». Ha destacat el valor i la importància de les administracions més pròximes i ha remarcat que a Catalunya se li han assignat fins ara 3.202 milions del mecanisme de recuperació i resiliència i que el 21% de les convocatòries de tot Espanya parteixen d’aquesta comunitat.
Alguns exemples de projectes inclosos al mapa són DIPCAN (digitalització i maneig integral de la medicina personalitzada), liderat per l’empresa especialitzada en innovació mèdica Genomcore, que coordina un consorci en el qual participen sis firmes més i que rebrà un total de 7,5 milions d’euros del pla de recuperació de la UE per al tractament personalitzat del càncer metastàtic amb intel·ligència artificial, o l’ús d’aquestes tecnologies i la internet de les coses per impulsar el sector del vi a través de tres projectes del clúster vitivinícola català INNOVI, entre d’altres.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao