Reconeixement

Premis Empresa de l’Any: una visió de futur, una visió d’optimisme

Sis companyies i un empresari reben avui un guardó en el marc dels premis Empresa de l’Any per la seva capacitat per desenvolupar projectes de gran valor econòmic, social i laboral

Premis Empresa de l’Any: una visió de futur, una visió d’optimisme
3
Es llegeix en minuts

El 2022 estava marcat al calendari com l’any de la recuperació després de la pandèmia, però la realitat s’ha mostrat implacable davant qualsevol previsió: tensions geopolítiques, crisi energètica i climàtica, inflació... Malgrat això, l’economia catalana ha sigut capaç no només de trampejar el temporal, sinó també de continuar avançant a un ritme lent, però continu. I en gran mesura ha sigut gràcies a les empreses i a tots els que en formen part. 

Per això, el premi Empresa de l’Any, convocat per EL PERIÓDICO amb la col·laboració de Banc Sabadell, avui vol tornar a posar en relleu el seu valor, la seva visió de futur i les grans dosis d’optimisme que aquestes companyies brinden a tota la societat catalana. 

Si es fa un balanç de l’any en matèria econòmica i empresarial, hi ha diverses bones notícies, però també tota una sèrie de reptes. L’economia catalana ha continuat creixent amb un increment del PIB de prop del 4,5%, després de l’augment del 5,8% del 2021, si bé encara li falta un petit salt per arribar a les xifres prepandèmiques. Quant a la creació d’empreses, a Catalunya hi van néixer gairebé 19.000 noves companyies, xifra que representa l’1,1% menys que l’any anterior. Tot i així, se situa per sobre de la mitjana espanyola i és la segona comunitat amb més índex de creació per darrere de Madrid.

Creixement de les exportacions catalanes

S’ha recuperat el sector turístic, torna la celebració de grans fires a Barcelona, es continua avançant en matèria de descarbonització i innovació i les empreses catalanes han demostrat que les seves ganes d’explorar nous mercats continuen intactes. En aquest sentit, les exportacions catalanes han crescut un 17,9% el 2022 i han aconseguit 94.927 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie històrica segons les xifres del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Les vendes de Catalunya a l’exterior lideren el conjunt de les exportacions de tot l’Estat, amb el 24,4% del total. Una «gran notícia des del punt de vista de l’estructura econòmica de país i del potencial per als anys vinents», en paraules del conseller Roger Torrent. 

Cal no oblidar que la incertesa que envolta la situació actual global, la pèrdua de poder adquisitiu dels ciutadans a causa de la inflació, l’alarma climàtica i la previsible escassetat energètica dibuixen un panorama complicat per al creixement de les empreses. No obstant, n’hi ha que són una inspiració per al seu sector, que lluiten per tirar endavant els seus productes, per mantenir els seus llocs de treball, per rendibilitzar les seves inversions, per internacionalitzar-se, per cuidar els seus treballadors. Per generar riquesa.

Jurat d’experts

Aquestes són el tipus d’empreses que EL PERIÓDICO ha volgut premiar per tal de ressaltar aquestes fortaleses. Així, sota la presidència d’Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya i en representació del Departament d’Empresa i Treball, el jurat format per una vintena de representants del sector empresarial català ha atorgat uns premis que ja són referents. 

A més, aquest any s’entreguen els premis Empresa de l’Any amb una novetat important, com ressalta Albert Sáez, director d’EL PERIÓDICO: «Després de set anys amb la mateixa nomenclatura en les diferents categories dels guardons, hem decidit canviar-los perquè reflecteixin més bé els valors actuals tant de la capçalera com de tota la societat». Partint d’això, aquestes són les noves categories i els corresponents premiats, que rebran el guardó aquesta nit a la Casa de la Llotja de Mar de Barcelona.

Aquests són els premis:

Com a empresa de l’any s’ha escollit Puig, per uns resultats excepcionals el 2022 en l’àmbit de la moda i les fragàncies.

Quant a empresari de l’any, l’escollit ha sigut Carlos Bertomeu, tant per la seva trajectòria professional com pel seu acompliment actual en empreses com l’operadora ferroviària Iryo.

El premi a la millor empresa familiar recau sobre Catalana Occidente, tant pel seu procés de successió com per la gestió de la companyia.

La tasca de protecció de l’entorn i lluita contra el canvi climàtic a través de l’elaboració de vins de Cellers Torres ha merescut el guardó a l’empresa +sostenible.

Notícies relacionades

Inbrain Neuroelectronics rebrà el premi a l’empresa +innovadora, Agroalimen a l’empresa +internacional i Ampans a l’empresa +inclusiva.

Totes són exemples del fet que una tasca empresarial eficaç, innovadora, sostenible i justa és vital per al progrés econòmic de Catalunya i de tota la societat.