Laboral

¿Vols una jornada laboral de quatre dies? Potser la teva empresa també

La Universitat de Cambridge publica els resultats de la investigació més important del món sobre els efectes de reduir els dies de feina

¿Vols una jornada laboral de quatre dies? Potser la teva empresa també
4
Es llegeix en minuts
María G. San Narciso

La jornada laboral de quatre dies encara es veu com una utopia per a molta gent, però potser ara està una mica més a prop de fer-se realitat en moltes empreses. La Universitat de Cambridge acaba de publicar els resultats de la investigació més important al món sobre les conseqüències de reduir els dies feiners i totes semblen positives: redueix significativament l’estrès i les malalties laborals i ajuda a retenir els treballadors.

L’any 2022, 61 empreses de diferents sectors i mides al Regne Unit es van comprometre a reduir un 20% les hores de feina de tot el personal durant sis mesos. Cadascuna ho va fer a la seva manera: algunes van apostar pels ‘divendres lliures’ i d’altres se les van enginyar d’altres maneres per concentrar la feina. En total, els canvis van afectar uns 2.900 empleats. Doncs bé, segons l’informe publicat aquest 21 de febrer pels investigadors, «ha sigut un èxit absolut».

Els beneficis més destacats de la jornada laboral més curta es van obtenir en el benestar dels empleats. Les dades de l’’abans i després’ mostren que el 39% d’aquests treballadors estaven menys estressats i el 71% tenia nivells reduïts d’esgotament al final del projecte pilot. Així mateix, els nivells d’ansietat, fatiga i problemes de son van disminuir, mentre que la salut mental i física van millorar.

Millor conciliació

Les mesures d’equilibri entre la feina remunerada i la vida també van millorar durant aquest període probatori. Als empleats els va resultar més fàcil equilibrar la feina amb els compromisos familiars i socials. I més de la meitat va respondre a les enquestes que els era més senzill conciliar la feina amb les tasques de casa. També es van mostrar més satisfets amb l’economia familiar, les relacions i la manera en què s’administraven el temps. Perquè les jornades laborals de quatre dies es tradueixen en setmanes en què hi ha més temps lliure.

Així mateix, 6 de cada 10 empleats van trobar «més capacitat per combinar la feina remunerada amb les responsabilitats de cura», i el 62% restant va respondre que li era més senzill conciliar amb la vida social. Potser per tot plegat el nombre d’empleats que van abandonar el lloc de treball en aquest període es va reduir en un 57%.

Sense excuses econòmiques ni de productivitat

Encara hi ha molta reticència per part de molts empresaris a escurçar la jornada de treball, però fins a 56 d’aquestes 61 empreses (el 92%) del projecte pilot l’han prorrogat i 18 confirmen un canvi en la política d’empresa per mantenir-la. I té sentit: els treballadors estaven més contents i l’empresa no perdia ingressos. Al revés: els beneficis pràcticament es van mantenir, i van augmentar de mitjana l’1,4%.

«En una etapa post-ChatGPT, és necessari que les feines se centrin cada vegada més en la part més creativa i menys en la repetitiva i de feina d’hores», apunta Javier Cantera, president de la Fundació Persones i Empreses. És aquí on hi ha el valor de les persones sobre la intel·ligència artificial. «El benestar i la disponibilitat de temps lliure són variables fonamentals perquè la gent sigui més creativa», assegura el psicòleg. I, per tant, millora la productivitat i l’agilitat mental.

Els diferents papers i estudis que estan publicats sobre aquest tema mostren que «el descans diari és manteniment, però no un regeneratiu tan important com ho és disposar de tres dies seguits de pausa dins una setmana de feina. El fet de dormir bé i estar descansat són elements fonamentals dins del benestar», sobretot en les feines més intel·lectuals, matisa Cantera. Això sí, si el que es necessita és restablir totalment la ment, el millor és no fer res de res.

«L’empresa ha de pensar que com més i més bon descans tinguin els treballadors, més productius seran»

«L’empresa ha de pensar que com més i més bon descans tinguin els treballadors, sempre que es dediquin al coneixement, més productius seran». «A més –afegeix–, la productivitat es mesura en resultats, no en hores de feina. Ningú pot dir que una persona que treballa cinc dies a la setmana aconsegueix més resultats que fent-ho en quatre dies a la setmana».

Notícies relacionades

La jornada laboral de quatre dies també va reduir les baixes, ja que implica que hi ha més temps per a la recuperació mental. Això seria positiu en l’àmbit econòmic, especialment a Espanya, on l’ansietat i la depressió suposen per al sistema una despesa de 23.000 milions d’euros, és a dir, el 2,2% del producte interior brut (PIB).

Tot plegat fa que en molts llocs de treball, tant per una qüestió econòmica com de productivitat però, sobretot, de felicitat i benestar, tingui més sentit treballar quatre dies seguits en una setmana que els cinc d’ara.