Supervisor

La CNMV adverteix del risc d’invertir en deute públic i fons de renda fixa

  • El seu president recorda que es poden patir pèrdues si es ven el producte abans del seu venciment

  • ¿Què són les lletres, els bons i les obligacions del Tresor i com es poden comprar?

La CNMV adverteix del risc d’invertir en deute públic i fons de renda fixa
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, ha tornat a advertir aquest dijous sobre els «riscos específics» que s’assumeixen al comprar o contractar productes de renda fixa, com el deute públic o els fons especialitzats en aquest tipus d’inversió. El màxim responsable del supervisor fa un any que comparteix aquest tipus de missatges, però han cobrat molta rellevància les últimes setmanes, tant per l’eufòria dels estalviadors per les lletres de l’Estat, plasmada a les cues al Banc d’Espanya i els problemes de la web del Tresor, com per les campanyes comercials fetes pels bancs perquè els seus clients contractin aquest tipus de fons.  

«És important que el client comprengui que comprant un producte de renda fixa, si els tipus es mouen a l’alça, es poden experimentar pèrdues, sobretot si es retira la inversió o es ven el producte abans de l’horitzó determinat, tant del producte com del fons. Això no afecta només els fons, sinó que també afecta els bons i les lletres del Tresor, qualsevol producte de renda fixa en l’entorn de tipus recents», ha remarcat Buenaventura durant la presentació del pla d’activitats del seu organisme per a aquest any. 

Quan els tipus pugen, així, el preu dels títols de renda fixa en els mercats secundaris (de compravenda privada) baixa, de manera que si un inversor ho ven sense esperar a la data de venciment pot patir pèrdues en la seva inversió. No passa el mateix si s’espera que finalitzi el termini, ja que els títols del Tresor, per exemple, garanteixen cobrar el capital invertit més l’interès compromès. Els inversors amb certa experiència en són conscients. El potencial problema és que ara molts petits estalviadors de perfil conservador que normalment contractarien un dipòsit bancari estan sent conduïts pels bancs a contractar fons de renda fixa.  

En una altra intervenció recent, el president del supervisor dels mercats de valors ja va advertir els petits estalviadors i inversors sobre el risc que suposa: «Des de la CNMV considerem especialment important que, en la comercialització de productes de renda fixa, el client rebi una explicació clara del risc de mercat suportat davant més tensions de la corba de rendiments i, per tant, l’advertència del risc que la ‘renda fixa no és fixa’, especialment davant inversions en trams llargs i en moments d’alces de tipus d’interès com els actuals». 

Sense preocupació especial

A més de llançar aquest tipus d’advertències l’últim any, la CNMV ha posat a consulta pública recentment una proposta de guia tècnica per reforçar la transparència d’aquest tipus de fons i actualitzar així l’anterior, del 2017. Buenaventura ha explicat que l’any passat es van registrar davant l’organisme 73 fons amb objectiu de rendibilitat (41) i amb estratègies de comprar i mantenir (32), als quals ja es van imposar criteris «molt similars» als d’aquesta proposta de guia. 

Notícies relacionades

«Si analitzen els documents i fullets d’aquests vehicles, veuran com algunes de les advertències que ara figuren en la proposta de guia tècnica ja s’estaven demanant a les entitats, que, per cert, les van incorporar amb bastanta esportivitat i bastanta acceptació. No tenim una preocupació especial sobre com s’està comercialitzant en la mesura en què el que observem de la interacció amb les entitats regulades demostra que s’estan fent les advertències», ha apuntat. 

La proposta de guia tècnica té tres grans objectius. En primer lloc, obligar les entitats a advertir els seus clients quan hi hagi menys de dotze finestres anuals de liquiditat (és a dir, de retirar diners sense comissions), en lloc dels quatre avantatges de la guia del 2017. En segon lloc, establir criteris sobre les advertències que s’hauran de fer als inversors sobre temes com el risc derivat de no valorar part de les posicions durant el període de comercialització o dels efectes de la inflació en la rendibilitat de les inversions. I, en tercer lloc, establir els criteris sobre la informació que es facilita a l’inversor sobre la rendibilitat que raonablement pot esperar del fons.