Entitat en conflictes
El Parc Científic refinança el deute de 36,7 milions amb el Ministeri de Ciència
La Generalitat allarga terminis i redueix quotes i la Universitat de Barcelona surt com a avalador
L’acord alleuja la situació financera de l’entitat i li permet continuar operant sense pressions
zentauroepp45391422 barcelona 08 10 2018 entrevista pel suplement innovaci n 181010171329 /
El Parc Científic de Barcelona (PCB) ha aconseguit refinançar el deute vençut a 25 anys per import de 36,7 milions d’euros amb el Ministeri de Ciència i Innovació. Després de les negociacions, que han sigut intenses, han sortit com a garants del pagament la Generalitat, que allarga terminis i alleuja quotes; i la Universitat de Barcelona, fundadora de l’entitat, que actua com a avalador, segons fonts coneixedores del procés.
El nou calendari acordat permet al PCB tenir una situació financera estable, tant a curt com a llarg termini, i consolidar la viabilitat econòmica. El passiu procedeix del projecte de construir els vuit edificis que componen les instal·lacions després de la fundació del PCB per part de la Universitat de Barcelona el 1997.
El deute va arribar a ser de 113 milions d’euros. Com a conseqüència d’un resultat operatiu positiu els últims anys, el passiu s’ha pogut reduir fins a 75 milions: 36 milions amb la Generalitat i 39 amb el Ministeri de Ciència, dels quals 36,7 havien vençut.
Evolució positiva
El PCB va tancar el primer any amb un balanç positiu el 2017 amb un resultat de 340.000 euros i un resultat d’explotació de 5,5 milions, als 20 anys des de la creació. Durant els últims cinc anys s’han millorat els resultats econòmics i el 2022 es va tancar amb un resultat operatiu de 7,2 milions i un resultat de 2,4 milions. Els bons resultats dels últims exercicis han permès anar amortitzant deute
Aquesta evolució dels comptes i el compliment del pla de viabilitat durant els últims anys ha permès que el PCB pogués sol·licitar el refinançament del deute vençut amb el Ministeri de Ciència i Innovació a 25 anys, amb una carència de 5 anys, a l’empara de la disposició addicional quinzena en matèria de suport financer a les actuacions en parcs científics i tecnològics dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021, i de l’ordre ministerial 822/2021, de 29 de juliol, del Ministeri de Ciència i Innovació, per la qual s’hi dona compliment. Després de l’aprovació del ministeri, així com l’informe favorable del Ministeri d’Hisenda, s’ha fet efectiu el refinançament dels 36,7 milions, que s’ajusta al que es preveu en el pla de viabilitat del PCB.
La Generalitat ha reajustat el calendari de devolució del préstec que va atorgar al PCB, i ha allargat el termini tres anys més i ha minimitzat les quotes del període més immediat (2022-27), amb la qual cosa es trasllada l’import als últims anys d’amortització del préstec. Tant la garantia de pagament com el reajustament del préstec han permès que el PCB pugui continuar amb el seu pla de viabilitat, i encaixar la devolució del deute vençut amb el nou calendari del ministeri.
La Universitat de Barcelona, que ha fet del parc un dels seus pilars en l’àmbit de la recerca, la innovació i la transferència durant els últims 25 anys, ha sigut clau per obtenir el refinançament, al presentar-se com una contragarantia de pagament a la Generalitat en cas que el PCB no pogués fer front el nou calendari del préstec.
El compliment del pla de viabilitat durant els últims cinc anys ha sigut clau per demostrar l’assoliment d’objectius i la viabilitat del projecte. Un dels eixos estratègics es basa en el creixement de l’ocupació del PCB, amb una previsió de plena ocupació de 31.500 metres quadrats cap a finals del 2025. Aquest creixement ha sigut molt més ràpid del que es preveia en el pla, amb 31.000 metres quadrats ocupats actualment i amb una previsió d’arribar a la plena ocupació durant el 2023. Aquest eix ha reportat un creixement d’1,2 milions del resultat d’explotació durant el període 2017-2022.
El segon gran eix del pla ha sigut l’optimització de la rendibilitat de les plataformes científiques, altres serveis i concessions del PCB, millorant els ingressos i ajustant les despeses. Durant el mateix període, el segon eix ha permès un creixement de 500.000 euros. En conjunt, s’ha aconseguit incrementar un 31% el resultat brut d’explotació del parc durant els últims 5 anys, i s’ha passat de 5,5 milions a 7,2 milions.
El PCB treballa ara en l’habilitació de l’edifici CUB, concebut inicialment com a auditori, a fi d’habilitar 1.900 metres quadrats addicionals d’espais de laboratori no experimental i poder posar-los a disposició del sector de ciències de la vida. «Tot i que actualment el parc inicia una etapa de màxima ocupació, i econòmicament estable, el sector de ciències de la vida continua creixent. El Parc, conjuntament amb la Universitat de Barcelona, treballa per poder afrontar les necessitats d’espais que necessita el sector», ha explicat Maria Terrades, directora del PCB
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034