Telecomunicacions
Telefónica reclama que Brussel·les aprovi sense retallades la fusió Orange-MásMóvil a Espanya
«La transacció ha de ser aprovada sense remeis o amb mínims remeis», afirma el president Álvarez-Pallete. «Serà un test per a la Comissió Europea»
Telefónica detecta que l’agressivitat comercial de les telecos a Espanya comença a refredar-se i mantindrà la seva política de pujades de preus a canvi de més serveis
Orange i MásMóvil avancen en el procés per aconseguir totes les autoritzacions per tancar la fusió dels seus negocis a Espanya. Les dues telecos ja han notificat formalment a la Comissió Europea l’operació per crear un nou gegant del mercat espanyol, amb l’objectiu de tancar l’operació en la segona meitat del 2023.
Les dues telecos implicades diuen que tenen clar que Brussel·les hauria d’aprovar la fusió sense condicions o amb poques concessions per superar possibles problemes de competència (els famosos remedies segons l’argot del sector financer) pel gran nombre de rivals i l’agressivitat comercial del mercat espanyol.
Una posició que també recolza obertament Telefónica, el que serà el gran rival de la nova operadora fusionada i que veu en aquesta operació una prova de foc per testar la sensibilitat de la Comissió Europea per permetre la consolidació d’un sector molt fragmentat a la UE. I és que el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha aprofitat una trobada amb la premsa amb motiu de la presentació dels resultats anuals del grup per recolzar que l’operació tiri endavant sense que Brussel·les imposi condicions.
«Crec que la transacció ha de ser aprovada sense recuros o amb mínims recursos», ha sentenciat Pallete. Davant les traves que en els últims anys les autoritats de competència comunitàries ha impost a les fusions de companyies de telecomunicacions, el sector creu que Brussel·les ha de fer ara un pas per afavorir la consolidació d’una indústria amb massa operadors.
«L’europeu és un mercat molt fragmentat. La transacció d’Orange i MásMóvil serà emblemàtica», ha indicat el màxim executiu de Telefónica. «Crec que serà un test per a la Comissió Europea. La transacció servirà per veure el punt de situació [de la visió de Brussel·les]. Personalment crec que alguna cosa està canviant».
Telefónica es suma així a la posició recolzada per Orange i per MásMóvil, que rebutgen que Brussel·les pugui tenir reticències sobre la fusió perquè no suposarà una retallada de competència en un mercat amb hiperrivalitat i agressivitat comercial com l’espanyol, que simplement es passarà de vuit a set operadores rellevants (no de quatre a tres grans grups), i que la unió no compromet la competència en el negoci majorista de xarxes perquè MásMóvil s’ha desfet de gairebé totes les seves infraestructures.
Guerra comercial
Notícies relacionadesFa anys que les telecos del mercat espanyol estan embarcades en una permanent guerra comercial i de polítiques estratègiques de preus que han fet que les operadores de baix cost hagin anat guanyant cada vegada més pes. En plena onada inflacionista, les grans operadores Telefónica, Orange i Vodafone han aplicat pujades de les seves tarifes en els últims mesos. I en el sector comencen a detectar que la permanent agressivitat comercial comença a matisar-se. «El mercat ha començat a ser molt més racional. Hi ha un fre de les promocions per a la captació de clients per part de totes les operadores», ha indicat el conseller delegat de Telefónica, Ángel Vilá.
Movistar ha estat aplicant en els últims anys una estratègia d’oferir més serveis (més velocitat de connexió, més capacitat de dades...) a canvi de tarifes més altes. I en aquest context de més racionalitat en el mercat, la teleco creu que podrà mantenir aquesta estratègia. «Les companyies que basem les nostres ofertes no només en el preu, sinó en serveis de més valor, tindrem l’oportunitat de generar més ofertes de ‘més per més’», ha explicat Vilá. «Altres operadores que juguen en un segment low cost possiblement no poden utilitzar aquests mecanismes».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034