Negociació col·lectiva
Els sindicats CCOO i UGT reclamaran a la patronal apujar salaris a partir del 4,5% i un plus segons beneficis
Els sindicats miren de desencallar el pacte salarial i renuncien a lligar les nòmines íntegrament a l’evolució de l’IPC
Els sindicats CCOO i UGT plantejaran a la patronal CEOE reobrir les negociacions per a un pacte de salaris i que aquests pugin, en general, un 4,5% durant els dos pròxims anys. A aquesta xifra les centrals reivindiquen afegir-hi un complement segons els beneficis que les companyies de cada sector obtinguin, que obligarà aquelles societats amb més beneficis a pagar més als seus empleats i flexibilitzar les reivindicacions salarials en aquells terrenys on els volums de negoci vagin pitjor. Així ho traslladaran als empresaris en la pròxima reunió que programin les parts, amb l’objecte de desencallar l’Acord per l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), una espècie de conveni que pacten les cúpules i després apliquen els seus negociadors sector a sector i que fa dos anys que està caducat.
Les centrals reordenen les seves propostes davant l’enroc de la patronal i renuncien a vincular les nòmines íntegrament a l’evolució de la inflació. En aquest sentit, els sindicats CCOO i UGT han consensuat encapçalar un augment salarial del 4,5% per a aquest any, del 4,5% per al 2024 i del 4% el 2025, segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha pogut confirmar aquest mitjà. Aquests percentatges base són superiors als que fins ara ha registrat, en termes mitjans, la negociació col·lectiva.
Augmentades les desigualtats entre sectors, amb alces gairebé semblants a la inflació en determinats àmbits industrials i pèrdues de poder adquisitiu substancialment més inflades en el sector serveis. En termes mitjans, la pujada salarial pactada per conveni col·lectiu el 2022 va tancar en el 2,8%, una xifra tres vegades inferior a la inflació mitjana de l’any, que va ser del 8,4%. I que es va saldar amb la pèrdua de poder adquisitiu més important des del 1985.
A aquests increments les centrals exigiran a l’organització presidida per Antonio Garamendi que hi afegeixin un plus que combini un indicador combinat de beneficis i inflació. Aquesta idea l’encapçala el sindicat CCOO des de fa setmanes, que advoca per elaborar un indicador objectiu –a l’estil de l’IPC o el PIB– i a partir del qual obligarà les companyies a millorar aquests increments base del 4,5%.
La central dirigida per Unai Sordo va plantejar a principis d’any que la confecció d’aquests indicadors hauria de correspondre al Ministeri d’Hisenda, a partir de les dades declarades per les empreses en les seves declaracions periòdiques de l’IVA. La CEOE, de moment, no s’ha manifestat de manera explícita sobre el tema i encara no hi ha data per a una pròxima reunió amb les centrals.
Quant reclamaran les centrals complementar aquest 4,5% d’increment base en funció dels beneficis i de l’IPC és una cosa que encara estan acabant de definir, segons confirmen fonts sindicals. Així com el pes que en cada sector tindria un indicador o un altre, a falta de l’èxit que tingui la proposta i el recorregut que vulgui donar-li la CEOE, que fins ara s’ha mostrat fermament contrària a clàusules que automatitzin increments.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao