El poder adquisitiu

La inflació torna a pujar al febrer per segon mes seguit i arriba al 6,1%

La dada anual de l’IPC avançat puja dues dècimes respecte al gener malgrat la rebaixa de l’IVA dels aliments

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La taxa d’inflació va tornar a pujar al febrer per segon mes consecutiu i es va situar en el 6,1%, dues dècimes per sobre de la dada de gener (5,9%) i quatre més que el desembre (5,7%), segons de la dada de l’IPC avançat que ha publicat l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El seu segon mes d’aplicació de la rebaixa de l’IVA d’un ampli cistell d’aliments, la inflació no ha aconseguit al febrer reprendre la costa avall que havia emprès l’agost –després d’haver tocat sostre al juliol, amb una taxa del 10,8% i que va quedar interrompuda al gener, quan es va anotar una pujada anual dels preus del 5,9% impulsada per la retirada de la bonificació de 20 cèntims per litre de carburant.

En relació amb el mes de gener, la taxa mensual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) va anotar una pujada de l’1%, que deixa en el 6,1% la taxa anual, en espera que l’INE publiqui la seva dada definitiva el 14 de març. L’anomenada inflació subjacent, que exclou els preus més volàtils d’aliments no elaborats i energia també escala dues dècimes, del 7,5% al 7,7%.

Segons l’INE, aquesta evolució de les dades és deguda al fet que els preus de l’electricitat han pujat al febrer, davant el descens registrat el mateix mes del 2022, i que els aliments i begudes no alcohòliques han pujat més que llavors (quan van anotar un increment mensual del 0,8%), malgrat la rebaixa de l’IVA per a una sèrie de productes frescos i elaborats que va entrar en vigor l’1 de gener.

En sentit contrari, destaca la baixada dels preus dels carburants i lubricants, que van augmentar el febrer del 2022, i del transport combinat de passatgers, davant l’estabilitat de l’any anterior. No en va, des de l’1 de febrer s’aplica una rebaixa del 100% en un total de 77 línies d’autobusos interurbans que realitzen recorreguts de mitjana distància en carreteres de titularitat estatal.

Fa un any, el febrer de 2022, abans de recollir els efectes de la invasió russa d’Ucraïna en els preus de l’energia i els aliments, la inflació era més alta que l’actual: la taxa general era del 9,8% si bé la subjacent era del 3,4%.

Notícies relacionades

Anticipant, potser, el que podria ser una mala dada del mes de febrer la vicepresidenta primera Nadia Calviño va valorar ahir que el Govern està adoptant mesurades per esmorteir l’efecte de la inflació sobre els ciutadans, per un import que va xifrar en 45.000 milions, i que aquestes decisions encara tenen recorregut per contribuir a moderar l’escalada dels preus. En tot cas, Calviño va assenyalar que la competència de política econòmica per actuar sobre la inflació rau en el Banc Central Europeu (BCE) a través de les eines de la política monetària. La taxa d’inflació del 6,1% encara se situa entre les més baixes de la UE, segons destaca el Ministeri d’Economia.

Precisament, per intentar contenir la inflació, el BCE s’ha sumit en la pujada de tipus d’interès més accelerada de la seva història. A la zona euro, el preu oficial dels diners ha passat de 0% a 3% en només vuit mesos, entre juny i desembre. La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha anticipat una nova pujada de mig punt al març i els mercats financers preveuen dues pujades addicionals més de quart de punt, la qual cosa podria deixar el preu oficial dels diners en el 4% a meitat d’any. L’euríbor a un any –principal referència per a les hipoteques a tipus variable– ha passat de -0,56 el desembre de 2021 a situar-se per sobre del 3,5% de mitjana aquest mes de febrer, fet que propicia el més ràpid encariment de les hipoteques de la història.