Planificació fins al 2027
El Govern reserva 5.000 quilòmetres de costa per instal·lar molins de vent al mar
El 5% d’aquest espai s’ubica a Catalunya, per desenvolupar eòlica marina a uns 12 quilòmetres de la costa al golf de Roses
Igual que les ciutats dissenyen els usos del seu sòl partint d’uns plans urbanístics, ha arribat el moment de posar ordre també al mar. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts els plans per organitzar les activitats econòmiques en l’espai marítim a Espanya que ascendeix a un total d’un milió de quilòmetres quadrats. D’aquests, s’han identificat un total de 5.000 quilòmetres de costa per poder instal·lar-hi molins de vent com a punt de partida per al desenvolupament de l’energia eòlica marina en aquest país.
A partir d’aquelles zones d’interès prioritari reservades per a ús especial, com poden ser la defensa nacional i la seguretat en el transport marítim, el Govern ha dissenyat les zones d’‘alt potencial’ per fer activitats com l’extracció de sorra per a la restauració de les platges; la innovació, com explorar el potencial de tecnologies com l’eòlica flotant, les activitats portuàries o aqüicultura, així com l’eòlica marina, segons ha explicat la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior a la reunió dels ministres.
L’espai habilitat per a la instal·lació d’energia eòlica marina tot just representa el 0,46% del les aigües nacionals. I d’aquest espai, el 5% s’ubica a Catalunya, al golf de Roses. Aquesta zona de la Costa Brava és l’única de tot el litoral català i valencià on s’ha disposat la possibilitat d’instal·lar aerogeneradors al mar. En total, són uns 250 quilòmetres quadrats a 12 quilòmetres de la costa que ja tenen algun candidat, no en va, la Generalitat planeja la instal·lació d’un parc d’energia eòlica flotant en aquesta zona de la costa (Parc Tramuntana), i hi ha cinc empreses més, com Ferrovial i Capital Energy, que també han avançat la seva intenció d’utilitzar Roses per a eòlica. Per fer-ho, hauran de seguir els procediments, igual que passa a terra, que passen per obtenir l’avaluació ambiental pertinent.
Aquesta zona de Roses és un dels 19 ‘polígons’ identificats per l’Executiu davant les costes espanyoles. L’espai més gran és el reservat al nord de Galícia i Astúries, que ascendeix a una superfície total de 2.688,61 quilòmetres quadrats dividida en sis parts. El segueixen, la costa davant les províncies de Màlaga i Granada, amb una disponibilitat d’1.222,61 quilòmetres quadrats, i les Canàries, amb ‘polígons’ a l’est de Tenerife, Gran Canària, Fuerteventura i Lanzarote, que sumen un espai total d’uns 561,87 quilòmetres quadrats. A la zona valenciana-balear, hi ha dos espais projectats a Menorca que, amb el de Roses, sumen un total de 474,99 quilòmetres quadrats disponibles de superfície.
L’Executiu ha descartat la possibilitat d’instal·lacions eòlica marines en l’eix subatlàntic, a les aigües de Cadis, així com també a la costa de cap de Gata, on havia previst en un esborrany anterior un espai, però s'ha eliminat al «no tenir un recurs prou interessant com per compensar un altre tipus d’impacte», segons han explicat fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica.
Primers passos
Notícies relacionadesAquesta planificació és temporal, des de l’any 2022 i fins al 31 de desembre del 2027, moment en el qual s’haurà de revisar per atendre a la irrupció de noves o hipotètiques activitats al mar que ara no estan contemplades encara. Es tracta, per tant, d’una primera cartografia per «aprendre» fins on l’ordenació del medi marítim respon a totes les expectatives i poder «millorar» l’any 2027, segons ha explicat Ribera.
És el primer pas per al desenvolupament de l’eòlica marina a Espanya, a l’espera de la convocatòria de les primeres subhastes que es preveien en el primer semestre d’aquest any, tot i que molt probablement es retardin als següents sis mesos ja que encara no s’ha iniciat la tramitació pertinent. L’objectiu del Govern, emmarcat en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) que ha de ser revisat aquest any, passa per tenir instal·lats entre 1 i 3 gigawatts d’eòlica marina el 2030. Europa compta amb un total 28 gigawatts d’energia eòlica marina instal·lats, dels quals 12,7 són al Regne Unit, el país avançat d’aquest tipus de generació fins al moment, segons la patronal europea Wind Europe.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia