Polèmica empresarial

Del Pino va ser qui va trucar a Calviño, a Montero i a Díaz per donar explicacions sobre el trasllat de Ferrovial

La ministra de Transport sí que va tenir la iniciativa de contactar amb el president de la multinacional

Del Pino va ser qui va trucar a Calviño, a Montero i a Díaz per donar explicacions sobre el trasllat de Ferrovial

Eduardo Parra / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Després d’anunciar el trasllat de la seu de Ferrovial als Països Baixos mitjançant una breu comunicació a la Comissió Nacional dels Mercats de Valors (CNMV) i de comprovar la repercussió mediàtica de la notícia, va ser el mateix president de la multinacional, Rafael del Pino que, per intentar apaivagar l’incendi, va agafar el telèfon per parlar amb la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, i després, amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, segons confirmen font ministerials. En el cas de la doble entrevista, personal i telefònica, amb la ministra de Transport, Raquel Sánchez, la iniciativa va partir d’aquesta mateixa.

De totes les ministres va escoltar Del Pino el rebuig del Govern a la decisió de traslladar als Països Baixos la seu duna de les principals multinacionals espanyoles i a totes elles va pretendre garantir l’empresari que la companyia mantindrà la seva activitat a Espanya i que continuarà pagant al país els impostos corresponents a la seva activitat. Els contactes no han evitat que dia rere dia hagi apujat el to del Govern en el seu atac a la decisió de l’empresari del Pino. Aquest divendres el president del Govern, Pedro Sánchez, ha tornat a citar directament Del Pino per recordar-li que«la pàtria no és només fer patrimoni», informa Juan Ruíz. Alhora el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat Sánchez d’«incendiar el problema» de Ferrovial amb els seus «insults» a Del Pino

Contactes telefònics i presencials

Dimecres, després del seu contacte telefònic amb l’empresari, la ministra Calviño va ser la primera a explicar com havia mostrat el seu enuig al president de Ferrovial: «Es tracta d’una empresa que ho deu tot a Espanya. No resulta acceptable que una empresa que ha nascut i crescut a Espanya i gràcies a la inversió pública dels ciutadans espanyols mostri aquesta falta de compromís amb el seu país»

La trobada amb la vicepresidenta Yolanda Díaz, també es va produir dimecres, va ser presencial i, segons fonts del seu departament, la ministra de Treball va demanar garanties sobre el manteniment dels entorn de 5.000 llocs de treball de la companyia a Espanya, informa Gabriel Ubieto. Després d’aquesta reunió, Yolanda Díaz ha continuat mostrant el seu «total desacord» amb la decisió de Ferrovial i ha instat l’empresa que «mantingui els més de cinc mil llocs de treball a Espanya». Segons la seva opinió, el Govern d’Espanya ha d’actuar amb la legislació a la mà. A la cadena SER va recordar que Ferrovial «l’hem salvat amb diners públics» quan es va acollir a diversos ertos

Notícies relacionades

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha parlat aquest divendres que la seva conversa amb Del Pino va ser «cordial», si bé li va comunicar el seu malestar: «Li vaig traslladar que el Govern lamenta la seva decisió i que no ens semblava bé, després de com Espanya ha tractat Ferrovial en tot aquest període, des de l’inici de la democràcia, amb contractes amb totes les administracions». El contacte de Montero amb Del Pino se situa al marge del que, segons ha avançat ‘Cinco Días’, han mantingut directius de Ferrovial amb representants de la Unitat de Grans Contribuents de l’Agència Tributària per aclarir els detalls sobre la tributació de l’operació societària anunciada per Ferrovial.

Raquel Sánchez, per la seva banda, volia obtenir de Del Pino garanties sobre el manteniment de la inversió i de l’ocupació a Espanya. Sánchez ha dit que Del Pino «ha assegurat que això serà així i es mantindran els llocs de treball». La titular de Transports va remarcar que «gràcies a empreses com Ferrovial, s’han pogut fer realitat grans projectes», de manera que «forma part de la Marca Espanya». Tot i que Ferrovial «és una empresa que té el 80% del seu negoci fora d’Espanya», el seu trasllat «no és la millor notícia que es podria esperar», va admetre la ministra dimecres. Aquest divendres, en un to molt més dur Raquel Sánchez, ha assegurat que la decisió de Ferrovial de traslladar la seva seu social als Països Baixos mostra «el poc compromís social d’aquells que moltes vegades s’assenyalen com a patriotes».