Crisi energètica
Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui divendres, 3 de març
Aquestes són les hores més barates i més cares
Espanya defensa davant Brussel·les la fórmula per abaratir la llum «immediatament»
El Govern demana ampliar al 2024 l’‘excepció ibèrica’
Així serà la nova factura de la llum
Tarifa regulada o mercat lliure: ¿com es paga menys?
El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest divendres, 3 de març, fins als 142,56 euros per megawatt hora (MW h), és a dir, experimentarà una pujada del 0,33% respecte als 142,09 euros/MW h d’aquest dijous.
Segons el resultat de la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà en 142,56 euros/MW h. El preu mínim, de 115,5 euros/MW h, es registrarà entre les 14.00 i les 16.00 hores, i el preu màxim s’estendrà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan serà de 169 euros/MW h.
A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest divendres se situarà en 0 euros/MW h per cinquè dia consecutiu.
Al febrer, el preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista va tancar amb una mitjana de 132,03 euros/MW h, la qual cosa suposa un 34% menys que els 200,21 euros/MW h del mateix mes del 2022, mentre que en comparació amb el gener del 2023 (70,89 euros/MW h de mitjana) puja un 86,24%, segons les dades obtingudes per Europa Press.
El ‘mecanisme ibèric’
El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de 12 mesos, i es cobreix així el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.
En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins a la finalització de la mesura. Per a demà i durant tot el mes el preu serà de 55 euros/MW h.
Considerant l’evolució del mercat diari el 2023 i les cotitzacions dels preus futurs fins a final d’any, el preu mitjà estimat del mercat elèctric espanyol és de 126,99 euros/MW h, un 24,2% inferior que el del 2022, un 12,3% més barat que el del mercat alemany i un 22,9% més barat que el del mercat francès, segons dades d’AEGE.
La factura puja un 36% al febrer, segons Facua
Notícies relacionadesLa factura de la llum de l’usuari mitjà ha pujat al febrer més d’un 36% respecte al gener, segons l’anàlisi de Facua-Consumidors en Acció sobre l’evolució de la tarifa semiregulada (PVPC). Segons els càlculs de l’organització, la factura al febrer ha sigut de 91,61 euros, enfront els 67,20 euros del gener.
A més, segons aquestes mateixes dades, ha sigut el segon febrer més car de la història, només per darrere del de fa un any, quan la factura es va situar en 131,29 euros. En aquest sentit, l’evolució respecte al mateix mes de l’any anterior ha suposat un descens del 30,2%.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia