A Catalunya

Aquests són els serveis mínims per a la vaga del 8 de març del 2023

La Generalitat fixa una cobertura mínima en els serveis públics i de transport per les possibles afectacions de l’aturada

jcarbo47271828 dia dona190308182856

jcarbo47271828 dia dona190308182856 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat de Catalunya ha fixat els serveis mínims per a la vaga del 8 de març, convocada aquest dimarts i que pot tenir afectació sobre el normal funcionament dels serveis públics i de transport. Oficialment sis sindicats –CGT, IAC, Intersindical-CSC, COS, Pindo i Ustec– han registrat la convocatòria i donen cobertura legal a l’aturada contra les desigualtats que pateixen les dones. La protesta no compta amb el suport explícit de les centrals majoritàries, CCOO i la UGT, que han decidit no registrar les seves pròpies convocatòries i reivindicar el 8-M amb un altre tipus d’actuacions.

Per evitar que la possible participació dels treballadors en la protesta laboral sigui incompatible amb el normal funcionament dels hospitals, CAP, escoles, instituts o en el transport públic, el Departament de Treball ha fixat una sèrie de serveis mínims d’obligat compliment. Es pot recordar que tots aquests percentatges són de cobertura mínima i la major o menor incidència i afectació sobre el servei dependrà de la participació (o no) dels treballadors.

Transport públic

Els diferents serveis de transport públic hauran d’operar amb una freqüència mínima del 85%. Tant els trens de Rodalies, metro i autobusos de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Tram de Barcelona. En el cas d’autobusos per al transport interurbà gestionat per empreses privades, com per exemple Alsa o Monbus, també hauran d’operar amb un mínim del 85%.

Els serveis de transport escolar per a centres de primària o educació infantil que no tenen alternativa amb el transport públic hauran d’operar igual que qualsevol altre dia. Així com les línies de transport especialment habilitades per a persones amb disminució.

Hospitals, urgències i CAP

La Generalitat ha decretat, com ve sent habitual en les últimes vagues, uns serveis mínims especialment garantistes per a l’usuari del sector sanitari. Els serveis d’urgències hauran de garantir el normal funcionament de les seves unitats, tant per al tractament de nous pacients com dels ja internats. Un altre servei que haurà d’operar amb la freqüència habitual és el d’operacions quirúrgiques inajornables. També s’haurà de garantir el tractament de radioteràpia i quimioteràpia en situacions «urgents i de necessitat vital», així com en les situacions que quedin establertes a criteri del facultatiu que tracti el pacient.

Els centres d’atenció primària hauran d’operar amb la plantilla pròpia d’un dia festiu o un 50% del total d’efectius.

Els treballadors dels serveis de neteja tornen a ser considerats essencials i s’hauran de personar a la feina per operar amb normalitat. També els empleats encarregats del menjar dels hospitals.

En el cas de les ambulàncies, no queda establert un percentatge concret de serveis mínims, si bé Treball especifica que totes les urgències s’han de poder atendre amb plena capacitat. I les farmàcies de guàrdia també hauran de prestar el mateix servei que qualsevol altre dia.

Escoles, escoles bressol, instituts i universitats

El Departament de Treball ha fixat els serveis mínims habituals en altres protestes per al sector educatiu, establint una ràtio mínima de docents per alumnes. En el cas de l’educació infantil i primària (de 3 a 12 anys) hi haurà d’haver 2 docents per cada 4 classes. Per a secundària (de 12 a 16 anys), 1 docent per cada 3 classes. I en el cas de l’educació especial (de 3 a 16 anys) i les escoles bressol els centres hauran de garantir que el 50% de la plantilla està operativa.

Als menjadors hi haurà d’haver un mínim del 50% del personal per donar el servei. A les universitats no hi ha uns serveis mínims formalment fixats i la major o menor incidència de l’aturada dependrà íntegrament de la participació (o no) dels treballadors.

Grues, serveis funeraris i altres

Determinats serveis gestionats per empreses privades però amb una naturalesa de caràcter essencial també estan exigits a una cobertura mínima. És el cas del servei de grues per a la retirada de vehicles de la via pública. Concretament hi haurà d’haver una plantilla mínima, que cada empresa estipularà segons el seu criteri, per a la retirada de vehicles que obstaculitzin la circulació viària o estiguin estacionats en passos de vianants o aparcaments especialment reservats per a persones amb discapacitat.

Altres serveis especialment protegits de cara a l’usuari són els serveis funeraris, i aquestes empreses hauran d’operar amb un 85% de la plantilla d’un dia habitual. El mateix percentatge regirà per als serveis de teleassistència.

Per al gremi de transportistes, tot servei de mercaderies que caduquin en menys de 24 hores s’haurà de donar. Així com tots els que siguin «imprescindibles» per proveir els establiments sanitaris i farmacèutics.