Igualtat
La proporció de dones directives cau per segon any consecutiu a Catalunya i se situa en el 31%
És la quota més baixa en quatre anys i és inferior a la de Madrid, Galícia, Andalusia i a la mitjana espanyola en general
Les direccions amb més presència femenina continuen sent les de recursos humans, les finances i el màrqueting
Lluny d’avançar, el nombre de directives torna a desinflar-se a Catalunya. En aquesta comunitat, només un 31% dels llocs d’alta direcció estan ocupats per dones, una proporció que és un punt inferior a la de l’any passat, tres punts més baixa a la del 2021 i la pitjor en quatre anys. Aquest retrocés també implica distanciar-se encara més de la mitjana espanyola, que, de fet, millora respecte a l’any anterior; i quedar per darrere de Madrid, Galícia i Andalusia, les tres comunitats que més proporció de dones tenen en les cúpules directives de les seves empreses. La quota catalana és també més baixa a la de la Unió Europa i a la mundial.
Així ho apunta l’informe ‘Women in business’, que elabora anualment la consultora Grant Thornton, una anàlisi que no explora les diferències entre comunitats, però sí que en deixa algunes pistes. Així, els seus responsables relacionen l’estampa catalana amb el fet que aquí hi hagi molta més presència d’empreses familiars. «L’empresa familiar va fent els seus avanços en temes de lideratge femení, però pot ser que s’hagi vist més afectada per la pandèmia», elucubra un portaveu de la companyia, que normalitza, de tota manera, que les xifres fluctuïn. Sí que és cert, no obstant, que mentre que a Espanya (i a Madrid en concret) la xifra fa anys que puja, a Catalunya el percentatge es redueix des del 2021.
En qualsevol cas, l’estudi deixa en molt bona posició Espanya. Al conjunt del país, els càrrecs d’alta direcció estan ocupats en un 38% per dones, un percentatge que col·loca Espanya en segon lloc en el rànquing de països europeus amb més proporció de dones directives (guanya Irlanda) i que deixa el territori a només dos punts d’aconseguir l’objectiu marcat per les Nacions Unides que el 2025 quatre de cada 10 directius siguin dones. Madrid ja està en aquests nivells el 2023.
Inestabilitat global
«Les dades són molt esperançadores en un doble vessant: d’una banda, el nostre país mostra que la inestabilitat global actual no està afectant la prioritat de les empreses d’afavorir l’augment de la presència femenina en els llocs d’alta direcció», celebra el president de Grant Thornton España, Ramón Galcerán, en un comunicat. «En segon lloc, el nostre país es desmarca de la situació d’estancament que es mostra al conjunt de la Unió Europea i a escala global», afegeix.
Si es manté el ritme de creixement actual, apunta aquest informe, el 2025 les dones només ocuparan el 34% dels càrrecs directius a escala mundial. La bona notícia, en aquest sentit, és que totes les àrees geogràfiques superen la xifra del 30% de dones en càrrecs directius. Lideren la zona sud-oriental d’Àsia (37%), Amèrica Llatina (un altre 37%) i la Unió Europea (33%).
Recursos humans i finances
Notícies relacionadesSegons aquesta radiografia, les direccions amb més presència de dones són, com ja passava altres anys, la de recursos humans, la financera i la direcció de màrqueting. De fet, la radiografia empitjora lleugerament a l’observar els principals càrrecs executius de les companyies: només un 31% dels consellers delegats o directors generals són dones, a Espanya.
«És una gran notícia que Espanya se situï com el segon país de la UE amb més percentatge de dones directives», apunta la sòcia de Laboral de Grant Thornton, Soraya Muñoz. «No obstant, no ens podem acontentar amb aquesta situació, sinó que hem de continuar fent passos en la mateixa direcció, augmentant encara més l’aposta de les empreses per la paritat», diu.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034