Multinacionals

Rècord d’inversió estrangera a Catalunya: el territori va captar 6.400 milions el 2022

El volum és un 50% superior al de l’any anterior i es reparteix en 230 projectes sobretot vinculats a l’«economia productiva»

Rècord d’inversió estrangera a Catalunya: el territori va captar 6.400 milions el 2022

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Nova demostració del bon estat de salut del qual gaudeix Catalunya a ulls del capital estranger. La comunitat va ser destinació de 229 projectes d’inversió de multinacionals estrangeres el 2022, una xifra que es va traduir en una injecció total al territori de 6.428 milions d’euros. I, si el nombre total d’operacions ja incrementa les xifres de l’any anterior en un 11%, el volum captat es dispara un 50%. És, de fet, la magnitud més elevada de tota la sèrie històrica.

Així ho ha explicat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en el ple del Parlament de Catalunya d’aquest dijous, assegurant que no són dades seves, sinó publicades per la base de dades fDi Markets del ‘Finantial Times’. «Fa uns dies explicàvem que el 2022 havíem batut rècords d’inversió estrangera a Catalunya a través de la Generalitat i avui el que podem anunciar és que també batem rècords, el 2022, quant a inversió estrangera al nostre país des d’un punt de vista global», ha afirmat el conseller.

Acció, l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana, va fer públic fa aproximadament un mes que aquest organisme havia aconseguit materialitzar projectes per valor de 620 milions d’euros. Així, les dades posades sobre la taula per Torrent aquest dijous confirmen que un 40% dels projectes d’inversió estrangera a Catalunya van arribar a través de la Generalitat, però, alhora, que van suposar a penes un 10% del capital invertit en total.

En qualsevol cas, el missatge és de satisfacció i optimisme. «Les dades són excel·lents, són molt bones», ha opinat Torrent, que ha destacat per damunt de tot que siguin «projectes vinculats a l’economia productiva» i que generin «llocs de treball de qualitat i estables». D’acord amb les seves dades, tot aquest conjunt de projectes d’inversió estrangera s’ha traduït en la creació de 19.500 llocs de treball. I segons l’anàlisi que va fer d’aquells que van passar directament per Acció, la gran majoria són operacions en terreny industrial.

De l’actualització de dades d’aquest dijous es dedueix que els sectors que més projectes concentren són les TIC, la maquinària i els béns d’equipament, les infraestructures, l’electrònica i el material elèctric, l’alimentació i, finalment, la indústria farmacèutica. Els països que lideren el rànquing són els Estats Units, França, Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, el Japó, Suïssa i la Xina.

Tendència consolidada

Notícies relacionades

L’altra bona notícia, a ulls del conseller, és que això no és un cas aïllat. «Una sola inversió pot marcar les tendències», ha contextualitzat el titular d’Empresa i Treball. Sense anar més lluny, Intel va anunciar l’any passat que instal·larà un centre de disseny de microxips associat al Barcelona Supercomputing Center (BSC) que per si sol implica la inversió de 200 milions d’euros. «En aquests casos és bo agafar una mica més de perspectiva i veure una sèrie històrica més llarga», ha apuntat Torrent.

En aquest sentit, el mateix conseller ha explicat que el volum d’inversió estrangera registrada a Catalunya en els últims cinc anys (20.300 milions d’euros) suposa incrementar en un 30% les xifres del quinquenni anterior. I el mateix passa amb el nombre de projectes (+58%) i la creació de llocs de treball (+82%).