Indicadors
L’or i el bitcoin pugen beneficiats per la crisi financera i del Credit Suisse
El metall preciós puja per sobre dels 2.000 dòlars per temors lligats a Credit Suisse
Gold bars are pictured at the Austrian Gold and Silver Separating Plant Oegussa in Vienna April 16 2013 Gold rebounded more than 1 5 percent after falling to two-year lows and oil cut losses following another sell-off on Tuesday although shares dropped for a third day as worries over the health of the global economy prevailed REUTERS Heinz-Peter Bader AUSTRIA - Tags BUSINESS COMMODITIES ORO LINGOTE GENERICO /
La cotització de l’or va pujar aquest dilluns impulsada pels temors del sector bancari lligats a la compra a preu de saldo de Credit Suisse i es va situar aquest dilluns per sobre del llindar simbòlic els 2.000 dòlars l’unça. L’or està fent honor al seu prestigi com a valor refugi i en moments d’incertesa reitera el seu paper en l’economia davant la compra de Credit Suisse per part d’UBS per uns 3.000 milions d’euros. L’alça ràpida dels tipus d’interès, criticada per molts economistes pel seu impacte en les famílies, es revela com a arma letal també contra empreses i una banca apalancada amb deute poc rendible i en projectes tecnològics de retorn incert.
En només 10 dies, l’or ha augmentat l’11%. Malgrat que el mal d’altura comença a acusar-se i no es descarta un reajustament de la cotització, la majoria dels experts apunten tendències de revalorització creïbles, apuntant fins i tot que arribi una cotització de 2.500 dòlars l’unça.
En el cas de l’or s’han desenvolupat diverses fases. Des del 2018, un repunt de dos anys i dos anys amb cotització estable. La caiguda en la cotització de l’or l’any passat va sorprendre els analistes, tot i que s’ha recuperat de manera molt consistent des del novembre fins a un màxim en un any. La barrera psicològica dels 2.000 dòlars es va trencar també en plena pandèmia i en les primeres setmanes després de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia.
Notícies relacionadesPer la seva banda, el bitcoin va arribar al seu nivell més alt en nou mesos divendres, quan els inversors de criptomonedes van retirar fons dels bancs i es van animar a canviar d’actius davant les expectatives d’un canvi en l’evolució dels tipus d’interès. El preu de la criptomoneda ha augmentat més del 30%, fins a l’entorn dels 26.000 euros, el seu punt més alt des de l’inici de la crisi de confiança que va afectar el mercat l’estiu passat. Ethereum ha pujat una cinquena part en el mateix període.
En el cas de les criptomonedes els experts busquen sense aconseguir-ho correlacions clares. Asseguren en els últims temps una certa relació del preu del bitcoin amb índexs borsaris tradicionals, com l’S&P 500 i el Nasdaq Composite. La pujada dels tipus d’interès també resta rellevància a mercats alternatius i especialment minva finançament als projectes tecnològics. En aquest context, es qüestiona amb més arguments la política de pujada de tipus d’interès i guanya pes la posició d’aquells que advoquen per flexibilitzar la lluita contra la inflació i oxigenar les tensions que minven el creixement econòmic i poden desencadenar un tsunami financer imprevisible.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia