Mercat laboral

De la fàbrica al despatx: el pes dels professionals de ‘coll blanc’ es dobla en els últims 20 anys

Un informe dels col·legis professionals de Catalunya assenyala que la proporció de directives catalanes va a l’alça, però que cobren el 40% menys que els seus homòlegs

oficina

oficina / Shridhar Gupta (Unsplash)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Advocats, doctors, comptables, consultors... La quantitat de catalans que han canviat la fàbrica, el supermercat o el centre d’atenció telefònica per un despatx professional s’ha disparat en les últimes dues dècades. El nombre de treballadors de ‘coll blanc’ altament qualificats ha guanyat pes durant les últimes dues dècades, fins al punt que ja representen el 28% del total d’ocupats a Catalunya, concentren el 40% de la massa salarial del país i paguen gairebé la meitat de l’IRPF que recapta l’Estat, segons quantifica un informe de l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals presentat aquest dimarts. 

Una altra conclusió que deixa l’estudi és que els despatxos professionals ja no són cosa d’homes. I és que actualment a Catalunya hi ha més dones treballadores de ‘coll blanc’ i amb titulacions universitàries que treballadors. No obstant, i malgrat aquesta presència més significativa de les dones, la bretxa salarial no només hi és, sinó que és superior que en el conjunt de l’economia. I com més altura de rang, més bretxa salarial. Així fins al punt que la diferència entre el que cobren directius homes i directives dones ascendeix al 40%, en detriment de les segones. És una bretxa el doble de voluminosa que entre el conjunt de l’economia. 

La digitalització, la internacionalització i la sofisticació de les economies occidentals ha provocat que les empreses cada vegada necessitin empleats més qualificats. Les societats industrials eminentment formades per treballadors de ‘coll blau’, coneguts així pel color dels monos, han mutat cap a societats postindustrials en què aquests conviuen amb una proporció de treballadors de ‘coll blanc’ cada vegada més gran. I l’economia catalana no n’ha sigut una excepció i l’auge de firmes en el 22@ de Barcelona n’és un exemple.

Notícies relacionades

L’informe dels col·legis professionals il·lustra que en les últimes dues dècades, tot i que especialment després de l’esclat de la crisi financera i immobiliària del 2008, el mercat laboral ha guanyat en qualitat. Sis de cada 10 nous llocs de treball creats en el cicle de creixement posterior a la caiguda de Lehman Brothers van ser de professionals qualificats i amb titulació universitària.

Llocs de treball amb sous, en general, substancialment millors del que guanya un treballador mitjà. Segons els càlculs de les escoles, un professional amb titulació universitària guanya de mitjana 43.011 euros bruts a l’any, enfront dels 30.378 euros en què se situa el salari mitjà a Catalunya, és a dir, gairebé 1,5 vegades més.