Fons europeus
Les sol·licituds del sector agroalimentari al Perte preveuen mobilitzar el 25% dels diners previstos pel Govern
Entre les 22 empreses que s’hi han presentat hi ha el Grupo Vall Companys, Argal i Noel
El febrer del 2021, EL PERIÓDICO revelava l’agrupació de 21 empreses del sector carni en un macroprojecte per rebre fons europeus que aspiraven a mobilitzar més de 3.500 milions d’euros i que incloïa tota la cadena de valor, des del camp fins al supermercat. Dos anys més tard, la realitat porta el Govern central a rebre 22 sol·licituds de projectes tractors dins del Perte agroalimentari amb un impacte de 755 milions d’euros, el 25% dels 3.000 milions d’euros que preveia mobilitzar. Això es tradueix en una petició d’ajudes per valor de 394,4 milions d’euros, dels més de 1.000 milions disposats per l’Executiu.
«El Perte és un projecte estratègic que originalment estava pensat per a la intervenció de pressupostos de diferents ministeris però sobre el mateix objectiu que és introduir en la cadena de valor agroalimentària inversions en sostenibilitat i digitalització. El que ha passat en la realitat és que els 1.000 milions no són tots en un projecte únic de tracció sobre la cadena, sinó que corresponen a diferents programes de fons europeus», explica el director de l’oficina Next Gen Agro de LLYC, Fernando Moraleda. «El que es manté més semblant és l’eix u, la partida de 510 milions que correspon al Ministeri d’Indústria, però no inclou el sector primari perquè el Ministeri d’Agricultura no ha afegit pressupost per unir-s’hi; mentre que l’eix dos es refereix a la digitalització, que té com a partida més significativa la corresponent al ‘kit digital’, i el tres fa referència a plans d’investigació, on hi ha el Ministeri de Ciència i el d’Agricultura, però són plans dels mateixos ministeris», afegeix.
Segons explica Moraleda, en el projecte dissenyat el 2021 per part del sector carni «no hi havia ni una sola empresa que no hi fos present» i donava sentit a aquesta premissa de modernitzar tota la cadena, mentre que la convocatòria actual se centra únicament en la indústria, però no descarta que, com en l’informe del vehicle elèctric, hi hagi una segona oportunitat. «Una vegada fet aquest Perte si hi ha una segona convocatòria el que és lògic és prendre en consideració el que s’ha après», afegeix Moraleda, que confia que en un nou concurs es torni al projecte original de cadena i s’inclogui el sector primari, així com un pressupost amb cooperació interministerial –«no un mer sumatori d’inversions per cada ministeri»–.
En aquest sentit, des de la consultora demanen al Govern central que en una hipotètica convocatòria nova es recolzi en el nou marc d’ajudes d’Estat plantejat per la Comissió Europea per aconseguir dotacions més àmplies als projectes i es permeti el finançament en inversions d’obra nova, així com la concurrència simple, incentivant l’agrupació de forma específica, i que s’estableixi un mecanisme àgil de coordinació intersectorial, es flexibilitzin els terminis d’execució i se simplifiquin les obligacions legals per eliminar les traves burocràtiques.
Entre les 22 propostes hi ha les de vells participants del macroprojecte del 2021, com el Grupo Vall Companys, Argal i Noel, que busquen rebre 67 milions d’euros per tenir un impacte de 120 milions, segons revela LLYC. Tots tres han formalitzat tres projectes. Un anomenat Carnity i liderat pel Grupo Argal; un altre, Meatway, liderat pel Grupo Vall Companys, i Inno Meat, liderat per Noel, que reuneixen, al seu torn, un total de 57 empreses (31 grans empreses i 26 pimes), entre les quals destaquen altres companyies referents del sector ramader-carni com ara la Corporació Alimentària Guissona, La Comarca Meats, Facsa Missa, Famadesa, Fribin, Matadero de Guijuelo, Señorío de Montanera o Moralejo, entre d’altres.
Amb una inversió total de 120,7 milions d’euros (dels quals 67 milions seran finançament públic i 53,67 milions privat) els tres projectes aborden els subsectors del porcí, boví, oví i au, entre d’altres, i tenen incidència en 11 comunitats autònomes. El seu objectiu és«impactar, transformar i modernitzar la cadena de valor d’aquest sector cap a una indústria agroalimentària càrnia més sostenible i digital». Dels 67 milions d’euros d’ajuda pública 39,9 milions seran en forma de subvenció i 27,1 milions en forma de préstecs.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034