Energia
El Govern obté l’aval de Brussel·les per estendre el límit al gas fins a finals d’any
El Consell de Ministres pretén abordar aquest dimarts la pròrroga de l’‘excepció ibèrica’ que ja ha permès estalviar 5.100 milions en el rebut elèctric als consumidors
El Govern ha obtingut l’aval de Brussel·les per estendre el límit al gas fins a finals d’any. Després de mesos de negociacions entre Espanya i Portugal amb la Comissió Europea, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va rebre aquest dilluns a la tarda el vistiplau de la comissària de Competència, Margrethe Vestager, per estendre el mecanisme ibèric que caducava el 31 de maig, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de fonts del Govern.
La vicepresidenta Teresa Ribera es troba, de fet, a la capital europea per assistir al Consell d’Energia dels Vint-i-set que se celebra aquest dimarts. És previsible que, a Madrid, el Govern espanyol abordi el tema aquest mateix dimarts en la reunió setmanal del Consell de Ministres per prorrogar la mesura i reformular els valors actuals del mecanisme.
En vigor des del 15 de juny passat, el mecanisme anomenat pel Govern espanyol com a ‘excepció ibèrica’ ha suposat un estalvi acumulat per als consumidors de 5.100 milions d’euros, segons les xifres del Ministeri per a la Transició Energètica. El seu funcionament es basa a posar un límit màxim en la generació d’electricitat amb gas (cicles combinats, carbó i algunes cogeneracions). Entre el juny i el desembre del 2022 el límit va ser de 40 euros per megawatt hora (MWh); des del gener, aquest límit s’incrementa a raó de 5 euros més cada mes fins al mes de maig.
Segons han confirmat fonts del Govern, el mecanisme es preveu estendre fins al 31 de desembre d’aquest any amb un camí de preu que anirà des dels 55 euros per MW h d’aquest mes de març fins als 65 euros per MW h a finals d’any, la xifra que es pretenia assolir al maig de no haver-se portat a terme l’extensió del mecanisme.
Ribera ja va anunciar a principis de gener la seva intenció de demanar estendre aquest mecanisme a Brussel·les «almenys fins a finals del 2024». A partir d’allà es van succeir les reunions polítiques i tècniques entre Espanya, Portugal i el Departament de Competència de la Comissió Europea, que lidera Margrethe Vestager. En una d’aquestes reunions, celebrada a finals de gener, Vestager va plantejar als seus interlocutors que, a tot estirar, la pròrroga es podria estendre fins al desembre del 2023, ja que el marc temporal de les mesures de suport a la guerra d’Ucraïna dura fins a aquesta data.
Fa unes setmanes, fonts de la Comissió Europea interpel·lades per aquest mitjà van explicar que la Comissió és «molt conscient de les dificultats causades per l’actual crisi energètica resultant de l’atac injustificat de Rússia contra Ucraïna i que està disposada a avaluar amb urgència la compatibilitat de les mesures d’emergència en aquest context». La necessitat de prorrogar el mecanisme del límit al gas també va formar part de les converses entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg portuguès, António Costa, durant la cimera bilateral entre tots dos països celebrada fa dues setmanes a Lanzarote, segons fonts del Govern espanyol.
Sense efectes
Notícies relacionadesEl vistiplau a la pròrroga de l’‘excepció ibèrica’ arriba en un moment en què el mecanisme no està aconseguint efectes pràctics, ja que des de mitjans de febrer el preu del gas s’ha mantingut pràcticament diàriament per sota del límit que al març arriba als 55 euros per MW h. No obstant, pot ser que aquesta relativa tranquil·litat del mercat del gas no sigui duradora. En l’actualitat, el preu del gas se situa al voltant dels 40 euros per MW h, el doble del que era habitual abans de la guerra a Ucraïna, però lluny dels 300 euros als quals va arribar aquest estiu. Però la guerra d’Ucraïna continua en marxa i no es pot descartar que d’aquí unes setmanes la volatilitat torni a dominar els mercats de l’energia.
En un esdeveniment organitzat per ‘El Español’ aquest dilluns, les primeres espases de les companyies energètiques van coincidir que els preus es poden tornar a incrementar els pròxims mesos en funció del que passi amb el gas rus que encara arriba a Europa, la recuperació de la demanda Xina i les temperatures dels pròxims mesos. Sense anar més lluny, la consellera delegada d’Engie a Espanya, Loreto Ordoñez, va declarar que els preus de l’electricitat no tornaran als seus nivells previs a la guerra fins al 2026.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034