A 10 regions

Una inèdita plaga de conills híbrids assola el camp espanyol

  • Afectades un milió d’hectàrees, per la qual cosa les pèrdues s’eleven per sobre dels 800 milions

  • Cada femella pot tenir set llorigades a l’any, amb una mitjana de sis cries

Una inèdita plaga de conills híbrids assola el camp espanyol
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La gent del camp no pot més. La Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG) ha reclamat al Govern i a les comunitats autònomes que posin sobre la taula de manera «urgent mesures contundents i eficaces» per frenar la plaga de conills híbrids que està patint el camp espanyol, per la qual cosa també ha sol·licitat un reunió amb el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per abordar l’actual situació, segons informa en un comunicat.

En concret, la plaga s’ha anat estenent per tot Espanya i ja afectada a 10 regions (Aragó, Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat de Madrid, País Valencià, la Rioja, Navarra, Regió de Múrcia).

D’aquesta manera, més d’un milió d’hectàrees han patit algun tipus de mal, en la majoria dels casos en cultius de cereal, vinya, lleguminoses, oliverar, fruiters, ametllers i hortícoles a l’aire lliure i les pèrdues s’eleven per sobre dels 800 milions d’euros.

El responsable de medi ambient i fauna salvatge de l’Executiva de COAG i productor de cereals a Saragossa, Javier Fatás, ha alertat que el sector s’enfronta a una «inèdita plaga de conills híbrids mai abans vista». «És una barreja de conill de muntanya amb domèstic. Més gran, més voraç i amb més capacitat per procrear», ha assenyalat.

«Hi ha hagut irresponsabilitat per part dels ciutadans (que abandonen conills domèstics quan se’n cansen com a mascota i els llancen al camp) i de les mateixes administracions, que han intentat modelar de manera artificial el món natural i han permès la proliferació de conills sense control per alimentar espècies en perill d’extinció com el linx. La situació se’ls ha escapat de les mans i ara els que estem pagant les conseqüències som els agricultors i ramaders», ha explicat.

El responsable de l’àrea de Fauna Salvatge de COAG i agricultor afectat pels danys de conills en la seva explotació de llimones ecològiques a Molina de Segura (Múrcia), Pedro Gomáriz, ha reconegut que «en la majoria de les zones les mesures que s’han pres fins al moment han resultat clarament insuficients per reduir la sobrepoblació de conills híbrids i es requereixen mesures excepcionals». «Aquest animal es pot reproduir tot l’any. Cada femella pot tenir set llorigades a l’any, amb una mitjana de sis cries, que en els casos més prolífics poden arribar a 13-14», ha assenyalat

Per la seva banda, Osvald Esteve, responsable de fruita dolça de COAG i productor a Lleida, ha explicat que els conills «no només produeixen danys a la producció, si no que en el cas de llenyosos els danys són tan profunds que obliguen a haver de treure els arbres i replantar, amb les despeses i pèrdues que això comporta». Fins als 5-6 anys no es comença a tenir una collita normal. Hi cal sumar l’augment de costos en la lluita contra els conills, com la col·locació de tanques perimetrals o protectores per a llenyosos», ha afirmat.

Les altes temperatures seran caldo de cultiu

A més, l’organització agrària ha alertat que la sequera i l’estiu agreujaran el problema, ja que els conills arrasen la flora salvatge i s’endinsen a les zones de cultiu a la recerca de més menjar, per la qual cosa les altes temperatures seran caldo de cultiu perquè proliferin un altre tipus de plagues i malalties lligades a la sobrepoblació de conills, que derivarà en una problemàtica de sanitat animal i humana.

Notícies relacionades

«És el cas de les paparres. Els ocells migradors provinents de l’Àfrica les porten i els conills se n’infecten als aiguamolls. A partir d’allà, allotjades a les seves orelles, les distribueixen al llarg i ample del camp espanyol. Ja hi ha hagut casos d’hospitalitzacions d’agricultors i senderistes per picades seves», ha afirmat Pedro Gomáriz.

D’aquesta manera i davant la gravetat de la situació, COAG ha demanat una reunió amb el Ministeri d’Agricultura i reclama tant a Govern com a les comunitats autònomes que posin sobre la taula de «manera urgent mesures contundents i eficaces» com una campanya d’esterilització i eliminació de caus i indemnitzacions per als professionals agraris les explotacions dels quals es vegin afectades per la presència de conills.