Mercat de treball
La reforma laboral també arriba a Infojobs: les ofertes d’ocupació indefinida es disparen el 92%
La competència per una feina afluixa però continua pels núvols, amb 46 candidats per cada oferta
La reforma laboral que fa mesos que es plasma en les estadístiques oficials té el seu reflex també en els portals d’ocupació. Infojobs ha publicat aquest dimecres el seu informe anual del mercat de treball, elaborat conjuntament amb ESADE, en el qual constata un augment sense precedents de la contractació indefinida. I és que el nombre de vacants ofertes per les empreses que garantien un contracte indefinit i a temps complet s’ha pràcticament duplicat (+92%) l’últim any, i supera així el milió d’ofertes en tot l’exercici.
Malgrat l’augment en l’estabilitat de la feina oferta, els salaris de les actuals vacants són lleugerament pitjors. I això sense tenir en compte que el cost de la vida s’ha disparat l’últim any. Els sous continuen sent baixos perquè, entre d’altres, hi continua havent una alta competència pels llocs de treball disponibles. Segons les últimes dades de l’informe d’Infojobs, per cada oferta publicada hi havia, de mitjana, 46 candidats disposats a assumir-la.
Les limitacions a la contractació temporal pactades entre el Govern espanyol, la patronal i els sindicats es noten. Dels 2,7 milions d’ofertes de feina que va gestionar Infojobs el 2022, el 38% va oferir un contracte indefinit a temps complet, quan un any abans n’eren el 24%. En determinats gremis l’efecte de la reforma laboral ha impactat notablement, si bé l’augment de l’estabilitat és transversal. Per exemple, entre els informàtics el 70% de les ofertes ja eren d’ocupació indefinida i avui són del 80%. Però en el cas dels comercials, la proporció d’ofertes de fixos s’ha duplicat i passa del 17% al 40%. No obstant, en perfils com atenció al client amb prou feines hi ha hagut canvis i segueixen molt lligats a les campanyes que fan les empreses amb tercers.
Les dades d’Infojobs venen a confirmar una altra tendència que ja ha anat avançant l’estadística oficial: part del que abans era temporalitat avui ha passat a fix discontinu. La figura estrella de la reforma ha passat de residual a minoritària (representa al voltant del 5% del total d’ofertes publicades), si bé el volum de vacants que ofereixen aquest tipus de relacions s’ha multiplicat per 12, i passen de les 10.318 vacants publicades el 2021 a les 128.225 del 2022.
Per sectors, el turisme i la restauració confirmen la recuperació del sector, que es llança a eixamplar de nou les plantilles i les ofertes publicades a Infojobs per empreses d’aquest ram han augmentat el 127% respecte a l’any anterior. També es nota en les remuneracions que ofereixen, més altes per mirar d’atraure les mans que els empresaris es queixen que falten en el sector. Concretament les noves ofertes pagaven un 5,1% més que l’any anterior, si bé el salari mitjà continua sense superar els 1.600 euros bruts al mes (12 pagues). És el tercer gremi que pitjor paga, només superat per les empreses d’atenció al client i de venda al detall.
Sense senyals de la ‘Gran Renúncia’
El mercat laboral s’ha recuperat majoritàriament del terratrèmol de la covid, si bé no així en tots els seus indicadors. Per exemple, sobre la temuda ‘Gran Renúncia’ que ha generat dificultats en països com els Estats Units, amb una legislació laboral molt diferent de l’espanyola, el grau de competència per les vacants continua sent molt elevat. «Els alts nivells d’atur i el poder desincentivador de les indemnitzacions per acomiadament (que no es cobren en cas de renúncia voluntària) han limitat molt l’efecte d’aquest fenomen, però no l’han anul·lat completament», apunta Infojobs en el seu informe. La manca de determinats professionals se circumscriu a sectors molt concrets i altament qualificats.
I en l’actual conjuntura, amb la incertesa derivada de la nova crisi bancària o el persistent augment de preus, hi ha poca predisposició entre els treballadors per abandonar el seu lloc. Només el 17% dels enquestats per Infojobs s’ho planteja, enfront del 23% existent just abans de l’esclat de la covid.
Els alts nivells d’atur continuen permetent a les empreses oferir condicions laborals igual o pitjors en molts sectors, perquè saben que malgrat això trobaran gent. En termes mitjans, cada vacant que una empresa publica a Infojobs té 46 candidats disposats. Són menys que el 2020, quan milers de temporals van perdre la seva feina i la ràtio es va disparar a 1 per 72 candidats. Però l’actual proporció és encara superior a la que hi havia el 2019, quan era d’1 a 41.
La competència, no obstant, fluctua per sectors. I davant els perfils amb menys oferta, com els 18 candidats per ocupació en informàtica i telecomunicacions, hi ha llocs de treball molt disputats, com el de venda al detall, que té 198 candidats per oferta. Aquí es visualitza clarament l’efecte de tenir la taxa d’atur més elevada de la Unió Europea, i és que sent aquest el sector que pitjor paga és al seu torn el que més gent disposada a treballar-hi té.
I tot això es nota també en els salaris de les noves ofertes, que tot just han variat d’un any a l’altre, reflectint com les persones que s’incorporen o es reincorporen al mercat laboral parteixen amb pitjors condicions atesos els nivells de l’actual inflació. Concretament, de mitjana les empreses ofereixen cobrar 24.395 euros bruts l’any o, el que és el mateix, 2.032,9 euros bruts al mes (en 12 pagues).
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034