A Catalunya

Gairebé 30.000 aturats de l’hostaleria esperen les empreses que diuen que no troben personal

Les patronals insisteixen que no hi ha professionals disponibles i Treball reconeix que algunes ofertes queden vacants per les males condicions

Gairebé 30.000 aturats de l’hostaleria esperen les empreses que diuen que no troben personal
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nova campanya turística i nou clamor de les empreses del sector per la falta de mans disponibles per atendre totes les reserves, àpats i habitacions. Mentre patronals com Fecasarm adverteixen aquests dies que el negoci pot no créixer tot el que podria per falta de mans, en les llistes del SEPE i del SOC hi ha 28.004 aturats inscrits i que volen treballar de cambrer, cuiner, cap de sala o cocteler. I a aquests cal sumar-ne 5.475 aturats més que esperen una oferta per treballar en hotels, hostals o altres serveis d’allotjament, segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Departament de Treball de la Generalitat.

Estar inscrit com a demandant d’ocupació en les oficines públiques implica el compromís de l’inscrit a escoltar qualsevol oferta que li presentin vinculada amb el seu perfil i a buscar proactivament feina. No obstant, aquests més de 30.000 aturats semblen no encaixar amb les demandes del sector, que ja des del primer estiu posterior a l’esclat de la covid es va queixant que costa trobar personal.

«En alguns àmbits [falta gent] per condicions laborals, si bé el recorregut del sector està sent positiu», ha reconegut el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, aquest dimarts en la roda de premsa de les dades de l’atur. «També hi ha persones que inicialment estaven vinculades professionalment a l’hostaleria, però que se n’han anat a altres sectors amb altres condicions», ha afegit.

I és que les empreses dedicades al servei d’àpats i begudes han sigut i continuen sent un dels sectors que pitjor paguen els seus empleats. Segons les dades de l’última enquesta de costos laboral publicada per l’INE, el sou mitjà que paga a Espanya una empresa hotelera és de 1.351,6 euros bruts mensuals, quan la mitjana en l’economia espanyola és de 2.268 euros. És a dir, els salaris en l’hostaleria estan un 40% per sota de la mitjana, amb prou feines per sobre del salari mínim (actualment en 1.260 euros, en 12 pagues) i no molt lluny de la prestació màxima contributiva per atur, que per a una persona sense fills a càrrec ascendeix a 1.225 euros durant els primers sis mesos.

Una bretxa respecte a altres sectors que se suma a jornades irregulars, feina habitual en dies festius i nocturnitat en molts casos. A fi de fer més atractiu el fet de treballar en restauració i similars, el sector ha millorat les condicions. L’últim any els sous, de mitjana, han pujat en l’hostaleria un 12,6%. És un increment motivat per la mateixa millora de les nòmines, com per ampliar les jornades parcials, habilitar que els professionals facin més hores i obtinguin millor paga.

Continuen sense convèncer tothom

Poc després de la Setmana Santa de l’any passat, el Ministeri de Treball va sortir al pas de les queixes de part de l’empresariat sobre el fet que ja llavors no trobaven cambrers en determinades zones. «Pagueu-los més», els va dir el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, emulant aquest «Pay them more» que va deixar anar uns mesos abans el president dels EUA, Joe Biden.

Notícies relacionades

En aquell moment, segons les dades de l’INE, el 6,8% del total de llocs de treball vacants a Espanya s’ubicaven en l’hostaleria, amb 8.170 vacants detectades a l’esmentat sector repartides per tot el país. En el tancament del 2022, segons aquestes mateixes dades, el nombre de llocs de treball vacants s’havia reduït a la meitat, fins als 4.152.

«Els llocs de treball que no es cobreixen són els que ofereixen condicions inacceptables i en molts casos fraudulentes. [...] De personal n’hi ha, però fa falta que se li ofereixi seguretat laboral i bones condicions salarials i de feina», ha replicat el sindicat CCOO de Catalunya aquest dimarts en un comunicat, en referència indirecta a les queixes de Fecasarm.