Entre l’1 d’agost i el 31 de març

Espanya ha reduït un 11% el consum de gas aquest hivern

La taxa estaria per sota de l’objectiu «voluntari» del 15% de reducció acordada amb Brussel·les, però el Govern defensa que s’ha de descomptar el gas que s’utilitza per exportar electricitat

Espanya ha reduït un 11% el consum de gas aquest hivern
4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Espanya va reduir el consum de gas d’un 11% respecte a la mitjana dels últims cinc anys entre l’1 d’agost del 2022 i el 31 de març del 2023 fins a un total de 232.430 gigawatts-hora (GWh), segons les dades publicades per Enagás. Aquesta taxa està per sota del 15% d’estalvi «voluntari» acordat pels Vint-i-set països de la Unió Europea aquest estiu. Però serveix per posar fi a un hivern en què no hi ha hagut restriccions obligatòries del consum i el preu del gas s’ha mantingut en certa manera contingut al voltant dels 40 euros per megawatt-hora (MW).

El Ministeri per a la Transició Ecològica defensa que a l’hora de comptabilitzar el descens del consum de gas s’ha de descomptar el combustible utilitzat per les centrals de cicle combinat per fer front a la demanda més alta d’electricitat per part de França i Portugal. Segons les seves dades, fins al febrer la reducció acumulada de la demanda va ser del 19%, per la qual cosa a falta d’un mes per completar el període tot fa pensar que amb aquesta mesura Espanya compliria l’objectiu marcat. En qualsevol cas, el compromís de reducció voluntària es basa en què els estats membre facin el màxim d’esforços i seria només en situació d’alerta quan l’objectiu es traduiria en obligació. I en aquesta situació la meta d’Espanya es reduiria a entre el 6% i el 7%.

Les xifres d’Enagás confirmen que la demanda de gas per generar electricitat (cicle combinat, principalment) augmenta un 42% respecte als cinc anys previs, fins a un total de 86.170 GWh. El principal motiu és la solidaritat amb els països veïns, però també la sequera que va impedir a Espanya utilitzar la generació renovable. De fet, al gener hi va haver un augment del consum de gas per produir electricitat del 20%, malgrat que les vendes a l’exterior es van mantenir altes. Coincideix que, dels vuit mesos analitzats, és en el que la hidràulica va tenir més presència (16,2%) en detriment del cicle combinat (11,4%).

Eficiència en la indústria

El gruix de la caiguda del consum se centra en el que s’anomena demanda convencional, que agrupa llars, empreses i sobretot indústria. En aquest cas, la demanda de gas va ser un 27% inferior, fins a un total de 146.258 GWh. L’incentiu dels ‘petits’ consumidors va venir donat per les mesures per estalviar impulsades pel Govern i que s’agrupen en el pla de contingència, aprovat a l’octubre. Entre aquestes, algunes polèmiques, com l’obligació als comerços i establiments públics de graduar la temperatura i apagar els llums a partir de les 22 hores. D’altres que no s’han posat en marxa com la recomanació d’estalvi als consumidors en les factures. I d’altres tantes de caràcter estructural, com la reforma de la tarifa regulada (PVPC) que el Govern vol activar a partir del 2024.

En el cas de la indústria, el principal consumidor, el refinament, va canviar el gas per combustibles més eficients per estalviar, segons explica la portaveu de l’Associació d’Operadors Petrolífers (AOP), Inés Cardenal. I això va fer anar a la baixa el consum i es va afegir a altres indústries que es van veure obligades a parar la producció per l’alça dels preus de l’energia. «Portàvem baixades que havien arribat al 35% respecte a l’any anterior. Però els últims mesos la caiguda de la demanda s’ha frenat. Al febrer estàvem en el 17% i espero que les xifres del març mantinguin aquesta reducció», explica la presidenta de la patronal dels grans consumidors de gas (GasIndustrial), Verónica Rivière.

Cap a l’hivern vinent

Notícies relacionades

Menys consum de gas és un dels quatre eixos ideats per Europa per preparar el continent de cara a possibles problemes del subministrament de Rússia, juntament amb la diversificació de les importacions, la instal·lació de renovables i omplir els magatzems. En el primer cas, Espanya importa el 90% del gas de sis països diferents, tot i que manté Moscou com un dels seus principals proveïdors. En potència renovable, des de l’abril del 2022 s’han instal·lat gairebé 5.000 MW nous, fins a sumar un total de 71.052 MW. I en el cas de l’emmagatzematge, l’hivern es va acabar amb màxims del 81,4%.

Fa unes setmanes, els països europeus van decidir mantenir aquests objectius per preparar el continent de cara a l’hivern que ve. «Hem passat només la primera batalla. Encara tenim una llarga lluita per davant», deia fa unes setmanes la comissària d’Energia, Kadri Simson. «Si Espanya s’acull a l’excepció de reduir el seu consum al 7% i es descompten les exportacions de gas, que el refinament canviï de combustible es podria complir fàcilment», explica Rivière.