Sistema financer
La remuneració mitjana dels dipòsits va millorar al febrer fins al 0,86%
Les grans entitats continuen sense bolcar-se en ofertes atractives en el passiu mentre que sí que ho fan les més petites
De manera tímida millora la retribució dels dipòsits bancaris. Al febrer, el tipus ponderat mitjà es va situar en el 0,86%, per sobre del 0,59% del mes anterior, segons les dades del Banc d’Espanya. Aquesta evolució trenca la tendència del gener, mes en què només la banca espanyola i la xipriota van reduir la remuneració de l’estalvi.
En les últimes setmanes han començat a sorgir ofertes en dipòsits per part d’entitats més petites per captar clients, com és el cas de Caixa d’Enginyers, ING o Mediolanum. En tot cas, les grans entitats mantenen la seva estratègia de no oferir comptes o dipòsits amb una remuneració elevada malgrat l’escalada registrada pels tipus d’interès, situats en el 3,5% i amb la consegüent repercussió en referències com l’euríbor a un any, emprat per a les hipoteques de tipus variable. El març va tancar en el 3,647%.
Davant la passivitat de les entitats més grans, que no requereixen liquiditat pel període viscut en què la van obtenir del BCE i proposen inversions com fons d’inversió o assegurances, que els aporten comissions, les que són més petites han començat a proposar ofertes. Pibank ofereix el 2,52% TAE a 12 mesos sense restriccions i amb abonament trimestral d’interessos, i Evo Banco, l’1,50% fins a 30.000 euros si es domicilia la nòmina. Per la seva banda, ING ha elevat a l’1% la retribució del seu compte taronja per a clients amb nòmina, igual que Bankinter.
Fins i tot el BCE
Openbank situa en el 2,75% a 12 mesos la retribució fins al 12 de maig si s’augmenten en 600 euros el saldo o els ingressos mensuals; Banca March també retribueix a un any al 2,30% per a aportacions d’entre 10.000 i 500.000 euros, i Banco Mediolanum, el 4% a sis mesos per a nous clients amb aportacions d’entre 2.000 i 50.000 euros i un patrimoni mínim gestionat per l’entitat de 3.000 euros o la domiciliació de la nòmina. Caixa d’Enginyers ofereix imposicions a termini a 12 mesos, 18 i 24, a l’1,75%, 1,80% i 1,85%, respectivament, per a aportacions d’entre 5.000 i 50.000 euros.
Segons les dades del Banc d’Espanya, la retribució dels dipòsits fins a un any va passar d’una mitjana del 0,37% al gener al 0,71%; la dels d’un any a dos, de l’1,24% a l’1,29%, i la dels de més de dos anys, del 0,78% a l’1,03%. La tendència és alcista i les pressions perquè segueixi aquest camí augmenten. Fins i tot la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va animar els clients a reclamar que remunerin els seus comptes i dipòsits.
Notícies relacionades«Els clients bancaris han de tenir aquesta conversa amb els banquers i els banquers han de ser assenyats si volen mantenir els seus clients. L’alternativa és canviar de banc i hi ha bastants països on canviar de banc s’ha facilitat, com al meu país, on ho vaig fer quan era ministra de Finances», va recordar en una entrevista a Antena 3, la primera concedida a una televisió espanyola.
El BCE vol que els bancs paguin més pels dipòsits perquè contribueixin a aconseguir el seu objectiu de doblegar la inflació. La meta es pot aconseguir per dues vies. D’una banda, encarint el crèdit, de manera que a les empreses i llars els sigui més difícil i costós endeutar-se. I de l’altra, elevant la remuneració de l’estalvi, per incentivar-lo i evitar que els diners es destinin a gastar o invertir.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia