Anàlisi de Fitch
Les famílies espanyoles destinaran almenys el 40% de la renda a pagar la vivenda per l’alça de tipus
L’impacte en les hipoteques de tipus variable varia segons la part del préstec que queda per pagar
L’alça dels tipus d’interès elevarà l’esforç hipotecari de les famílies fins al 40% dels seus ingressos mensuals de mitjana. L’agència de qualificació de riscos Fitch Ratings preveu que les revisions de quota de les hipoteques a tipus variable vagi elevant de manera ràpida aquest indicador mitjà d’esforç financer de les famílies espanyoles per pagar la vivenda. La ràtio d’endeutament sobre ingressos dels préstecs a tipus variable s’elevarà al 40% fins a l’inici del 2024, des del rang d’entre el 30% i el 35% que s’observava el 2022, segons Fitch Ratings.
Aquests càlculs assumeixen un creixement dels salaris nominals del 5%, un euríbor situat en el 4% i una ràtio de préstecs sobre valor de la vivenda del 60% (percentatge generalment exigit pels bancs per concedir préstecs hipotecaris).
Fitch indica que el risc creditici associat amb aquests tipus d’interès més grans, que s’han multiplicat per quatre en tot just un any, es mitiga per l’«àmplia temporalitat» o marge de vida de les hipoteques en vigor, per la qual cosa l’impacte de la pujada de tipus varia molt segons cada família endeutada. L’efecte de la pujada dels tipus d’interès en els clients i en les entitats financeres és progressiu, ja que depèn de l’actualització generalment anual que preval en la majoria de préstecs hipotecaris espanyols: «Atès que la majoria de les hipoteques de taxa variable tenen freqüències de reinici de cupó anual sense risc de concentració en un mes determinat, creiem que l’impacte total de les taxes d’interès més altes trigarà un temps a materialitzar-se en totes les carteres», explica Fitch.
La qualificadora estima que el preu de la vivenda es mantindrà gairebé estancat i que la demanda continuarà baixa, especialment en el cas de la vivenda nova. Coincideix en aquest sentit amb la majoria d’anàlisis que realitzen els professionals del sector immobiliari. Respecte de la taxa de mora (la ràtio de préstecs fallits o NPL), se situarà per a aquest any i el que ve en l’entorn del 3% i el 3,75%. Sobre el risc d’impagaments, Fitch reconeix que almenys la meitat d’aquests impagaments tindran conseqüències: «Estimem que almenys la meitat de les recuperacions totals de posicions en dificultats actualment estan vinculades a solucions amistoses», expliquen els tècnics de l’agència de valoració de riscos.
Respecte del lloguer, Fitch estima que les llars «continuaran patint» malgrat mesures del Govern central com ara la congelació dels lloguers. Segons reflecteix Fitch, el preu del lloguer per metre quadrat ha pujat un 60% des del 2013.
Anys de salari íntegre
Notícies relacionadesSegons l’estudi ‘Relació de salaris i la compra de vivenda el 2022’, basat en les dades dels sous mitjans de les ofertes d’ocupació de la plataforma InfoJobs i en els preus mitjans de l’habitatge de segona mà en venda de l’índex immobiliari Fotocasa, el català mitjà ha de dedicar íntegrament el sou brut de 8,6 anys (103 mesos) al pagament de la hipoteca de la seva vivenda comprada el 2022, davant els 8,2 anys (98 mesos) que hi invertia el 2021 i els vuit anys (96 mesos) que necessitava el 2012 .
El 2022 el preu de la vivenda en venda a Catalunya va tancar amb un increment anual del 3,9% i va situar el preu al desembre en 2.643 euros el metre quadrat. Això suposa que, tenint en compte el salari brut mitjà registrat per InfoJobs, que el 2022 era de 24.590 euros (2.049 euros bruts mensuals si el dividim en 12 pagues), els catalans han de dedicar 8,6 anys del seu salari íntegre (103 mesos) al pagament de la hipoteca d’una vivenda de 80 metres quadrats.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"