Finances públiques

L’FMI alerta que els dèficits fiscals al món pujaran al 5% del PIB el 2023

El Fons Monetari assenyala els EUA i la Xina com els culpables del pròxim repunt del deute públic global

L’FMI alerta que els dèficits fiscals al món pujaran al 5% del PIB el 2023

EFE/Lenin Nolly

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La lluita contra la covid i les polítiques contra la inflació han posat contra les cordes les finances de la major part del món, que s’aniran normalitzant a un ritme encara lent. El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que els dèficits fiscals globals fins i tot augmentaran lleugerament el 2023, fins a una mitjana del 5% del PIB, a causa que els governs afronten despeses en interessos més elevats i pressions per augmentar les seves polítiques públiques, en especial les partides de salaris i pensions, per posar-se al dia amb la inflació passada, tal com està passant a Espanya.

En l’actualització del seu informe ‘Monitor fiscal’, publicat aquest dimecres per l’FMI, en el marc de la seva reunió de primavera, l’organisme multilateral també apunta que els nivells de deute públic al món es mantindran elevats. Després de l’augment històric del deute públic global fins a gairebé el 100% del PIB el 2020, per efecte de les polítiques davant la covid, el nivell ha baixat de forma decidida fins a l’entorn del 92% el 2020. No obstant, el fons preveu un empitjorament en els pròxims anys que tornarà a portar la taxa de deute públic mundial a l’entorn del 100% (99,6%) el 2028, propulsat pel pagament d’interessos.

Al seu informe, l’FMI adverteix que els Estats Units, la Xina i altres grans economies han de fer més per abordar nivells de deute que augmentaran a nivells gairebé rècord en cinc anys, i alerta que això limitarà la capacitat de les nacions per respondre a futures crisis. «En el futur, el deute públic no només superarà el nivell projectat abans de la pandèmia, sinó que també augmentarà més ràpid que el que es va projectar abans de la pandèmia», ha assenyalat el director del Departament de Finances Públiques de l’FMI, Vítor Gaspar.

El ‘Monitor fiscal’ assenyala els EUA i la Xina, les dues economies més grans del món, com a responsables de gairebé tot l’augment del deute pronosticat. Es projecta que la relació entre el deute i el PIB dels EUA augmentarà del 121,7% el 2022 al 136,2% el 2028. S’estima que el deute de la Xina s’elevarà a un 104,9% del PIB en els pròxims cinc anys davant el 77,1% del 2022 a mesura que augmenti la despesa i s’expandeixi l’economia menys del que es va projectar abans de la pandèmia. Per a la zona euro, no obstant, es preveu una reducció del pes del deute públic sobre el PIB des del 90,9% del 2022 al 85,4% el 2028.

Espanya, en l’entorn del 110%

Notícies relacionades

En particular, per a Espanya, l’FMI preveu que la taxa de deute públic, que va arribar a assolir el 120,4% del PIB el 2020, i que va baixar fins al 112% el 2022, encara es mantindrà en un elevat nivell del 109,3% el 2028.

El problema de tan inflats nivells de deute públic és que la càrrega d’interessos acaba ofegant el marge de maniobra dels estats. En el cas d’Espanya, l’FMI preveu que el dèficit públic es mantindrà en el 4,5% del PIB el 2023, i tot i que s’anticipa una vall del 3,5% per al 2024, es projecta que la taxa s’instal·larà en el 4% els anys 2026, 2027 i 2028. Si no fos per la càrrega d’interessos del deute públic, el dèficit primari d’aquests tres anys no seria del 4%, sinó de l’1,5%.