Sector immobiliari

Calviño apunta que la Sareb negocia la venda de 200 vivendes i 200 sòls a la Generalitat

Calviño apunta que la Sareb negocia la venda de 200 vivendes i 200 sòls a la Generalitat

EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha revelat aquest dimarts que la Sareb està negociant amb la Generalitat la venda de 200 pisos i 200 sòls per desenvolupar-hi vivendes. Com ha avançat EL PERIÓDICO, el Govern i el ‘banc dolent’ controlat per l’Estat des del març de l’any passat fa mesos que negocien la que serà previsiblement la compra d’actius més elevada per part d’una comunitat autònoma fins ara. A més, la número dos de l’Executiu espanyol ha anunciat que els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona ultimen la compra de 80 pisos més, mentre que l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca negocia una altra adquisició de sòl per construir-hi vivendes socials.

Després del Consell de Ministres en el qual ha presentat un informe sobre la nova estratègia de vivenda social de la Sareb, Calviño ha defensat que «garantir el dret a la vivenda és una prioritat per al Govern espanyol», particularment per als joves i els col·lectius més vulnerables. Per això, ha defensat, pretén augmentar el parc de vivenda pública, actualment constituït per tot just 300.000 pisos, el 3% del total, enfront d’una mitjana europea del 9%. En aquesta estratègia ha emmarcat el pla de la Sareb d’elevar fins a 50.000 les vivendes que destina a finalitats socials, com a manera de «tornar als ciutadans una part del cost que va suposar el rescat financer del 2012, que en el seu moment es va dir que no costaria ni un euro als espanyols».  

La vicepresidenta ha apuntat que de les 21.000 vivendes que s’ofereixen a comunitats autònomes i ajuntaments perquè les destinin a usos socials, unes 9.000 ja estan llestes per ser venudes i 12.000 més estan pendents d’obres de finalització de l’immoble o per fer-les habitables. A més de les operacions que negocia amb administracions catalanes, la Sareb enllesteix la venda de 42 vivendes a l’Ajuntament de Madrid i negocia operacions amb la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó i l’Ajuntament de Torrelavega (Cantàbria). 

Col·lectius vulnerables

A més, la Sareb està treballant en convenis de venda o cessió temporal de vivendes per a ús social, tant a administracions públiques com a entitats sense ànim de lucre, especialment en zones en risc de despoblació i per a col·lectius vulnerables, amb acords per facilitar vivendes a temporers agrícoles i fomentar l’emprenedoria i fixar població jove en zones rurals, o un pacte tancat amb l’Ajuntament de Tàrrega per construir un centre d’acollida de refugiats.

Notícies relacionades

Calviño també ha recordat que 14.000 més de les 50.000 vivendes són pisos ja habitats de la Sareb a què s’aplicarà una «gestió proactiva». Així, la Sareb va posar en marxa fa uns mesos un programa de lloguer social i acompanyament amb l’objectiu d’arribar a 9.000 d’aquestes llars, mitjançant el qual s’ofereix a les famílies una renda en funció de la seva situació econòmica i ajuda en la cerca d’ocupació i accés als serveis públics i subvencions. La companyia ja gestiona més de 2.000 lloguers socials i dona acompanyament a més de 400 famílies.

Fins a 15.000 vivendes més del pla provenen d’un concurs públic que ha engegat la Sareb amb suport de PWC per licitar sòls en els quals promotors privats construeixin vivendes de lloguer assequible que gestionaran en principi durant un mínim de 50 anys. El programa es desenvoluparà en diverses fases, les primeres licitacions podrien tenir lloc aquest estiu, i Calviño ha assegurat que les primeres obres podrien començar a finals d’aquest any.