Parlament Europeu

¿Què són els criptoactius? Les claus del nou marc legal europeu sobre criptomonedes

  • L’Eurocambra aprova la primera llei europea sobre criptoactius

¿Què són els criptoactius? Les claus del nou marc legal europeu sobre criptomonedes
5
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La via lliure del Parlament Europeu a la regulació al Mercat de Criptoactius (MiCA) obre una nova etapa d’expectatives tant per a empreses del sector com per als potencials clients o inversors. S’espera que en un termini de 18 mesos sigui possible que la banca tradicional pugui oferir productes financers i d’inversió basats en criptomonedes. La idea del Parlament Europeu és oferir seguretat jurídica amb un marc regulatori comú per a tot l’ecosistema financer que es dona al voltant del ‘blockchain’ (cadena de blocs) i les criptomonedes. L’objectiu és establir les regles de joc per als usuaris, prestadors de serveis i altres ens relacionats i evitar els problemes de seguretat causats pels intermediaris. La normativa també servirà per combatre el blanqueig de diners a l’identificar els propietaris de criptomonedes i rastrejar-ne les operacions. Les firmes d’inversió en criptomonedes reben el marc legal amb cert alleujament, a l’entendre que una marc legal clar tendeix a posar barreres d’entrada en el sector i consolidar la posició dels operadors més solvents.

¿Quan entra en vigor el MiCa?

Després de ser aprovat pel Parlament Europeu, el reglament entrarà en vigor als 20 dies de la seva publicació al ‘Diari Oficial de la Unió Europea’ (DOUE), tot i que es preveuen diferents terminis per a l’entrada en vigor total del MiCa: Les disposicions establertes al Títol III i el Títol IV s’aplicaran a partir de 12 mesos després de la data d’entrada en vigor. En el seu conjunt, aquest reglament s’aplicarà a partir de 18 mesos després de la data d’entrada en vigor.

¿Què suposa el Reglament MiCa per a les entitats financeres?

Per a les entitats financeres, aquesta nova regulació MiCa suposa una oportunitat per expandir els seus serveis i oferir de forma segura als clients una varietat d’actius més gran, incloent-hi criptomonedes. Podran oferir serveis de criptomonedes als clients després de demanar autorització al Banc d’Espanya amb una antelació mínima de 40 dies. Aquests serveis podran ser productes financers de tot tipus, des de dipòsits en bitcoin, per exemple, fins a serveis de canvi de monedes digitals a divises de curs legal. En aquest tipus de projectes, el BBVA i el Santander treballen des de fa temps.

¿Qualsevol empresa pot vendre criptomonedes?

No. Les noves persones jurídiques i empreses que vulguin començar des de zero oferint serveis de compravenda i un altre tipus basats en criptomonedes hauran de sol·licitar una autorització especial com a proveïdor de serveis de criptoactius al Banc d’Espanya, que haurà de comprovar la solvència de la firma i el compliment del reglament. Una vegada concedida, l’autorització no tindrà caràcter permanent i podrà ser retirada quan es deixi de complir amb els requisits exigits per obtenir-la, quan no se’n faci ús en els següents 12 mesos des de la concessió o quan no es prestin els serveis autoritzats durant nou mesos consecutius.

¿El nou marc legal ofereix més garanties per als compradors de criptoactius?

Després de la fallida d’FTX i les dificultats d’empreses que destinaven les inversions dels compradors de criptomonedes a inversions de risc, s’estableixen una sèrie d’obligacions que han de complir els proveïdors de criptoactius de cara a garantir els fons dels usuaris de les seves plataformes. És l’equivalent a les garanties de capital i solvència que han de complir els bancs. Hi haurà l’obligació de comptar amb procediments efectius per a la detecció, gestió i revelació de possibles conflictes d’interès. D’altra banda, hauran d’identificar-se clarament els propietaris de les firmes intermediàries, i així els clients podran exercir els seus drets i reclamar de manera efectiva si es produeixen conflictes d’interessos. Els serveis de reclamació i queixa hauran de ser similars als que hi ha amb la banca convencional.

¿Serà possible invertir en empreses d’altres països?

El MiCA haurà de permetre als prestadors la prestació transfronterera de serveis dins de l’àmbit de la Unió Europea mitjançant la comunicació a l’autoritat competent. L’autoritat competent de l’Estat membre d’origen, en un termini de 10 dies hàbils a partir de la recepció de la informació, comunicarà aquesta informació al punt únic de contacte dels estats membres amfitrions, a l’ESMA (Autoritat Europea de Valors i Mercats) i a l’EBA (Autoritat Bancària Europea). Després d’això, l’autoritat competent de l’Estat membre que va concedir l’autorització informarà el proveïdor de serveis de criptoactius sense demora i els proveïdors de serveis de criptoactius podran començar a oferir serveis de criptoactius en un estat membre diferent del seu Estat membre d’origen a partir de la data de recepció de la comunicació esmentada o, a tot tardar, 15 dies naturals després d’haver presentat la informació esmentada.

¿Què opinen els actuals operadors de criptomonedes davant el nou marc legal?

Notícies relacionades

Javier García de la Torre, director de Binance España i Portugal, opina que «el MiCA aportarà claredat regulatòria a un dels mercats més grans del món, i farà de la UE, i d’Espanya, un lloc encara més atractiu perquè les empreses Web3 innovin i atraguin talent». A Binance pensen que aquestes regles del joc dinamitzaran l’activitat de les ‘cripto exchanges’ o cases de canvi. «Farem els canvis necessaris en el nostre negoci en els pròxims 12-18 mesos per complir plenament amb la regulació, protegir els usuaris i donar suport a la innovació», ha explicat García.

Bit2Me, empresa registrada al Banc d’Espanya i amb seu a Espanya, també s’ha mostrat esperançada amb la reactivació del sector després d’uns mesos d’excessius alts i baixos en les cotitzacions. Participada per Inveready Venture Capital, un fons de més de 1.000 milions d’euros en actius sota gestió, es mostra favorable a l’establiment de normes comunes i procediments per a tots els operadors, amb la qual cosa s’hauria «d’augmentar la confiança que tant institucions com clients privats tinguin amb les empreses del sector cripto i ‘blockchain’». Per a Joâo Augusto Teixeira, ‘chief compliance officer’ de Bit2Me, un dels elements fonamentals és el marc legal exigit en «mesures de prevenció d’abusos de mercat i situacions que afectin la integritat del mercat».