Regulació europea
L’Eurocambra aprova la primera llei europea sobre criptoactius
La regulació garanteix que les operacions amb criptoactius es rastrejaran de la mateixa manera que les transferències de diners tradicionals
Inversió en monedes digitals | Claus del nou marc legal europeu de criptomonedes
El ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous la primera regulació europea sobre criptoactius amb l’objectiu de facilitar-ne el rastreig, prevenir el blanqueig de diner i els delictes financers i millorar la protecció de clients i consumidors. La nova normativa europea, aprovada amb 529 vots a favor, 29 en contra i 14 abstencions, entrarà en vigor el mes de juliol i les regles començaran a aplicar-se progressivament a partir de l’any vinent per donar temps al sector financer a adaptar-se. «Marquen el final de la llei de la selva del mercat no regulat de les criptomonedes i el començament d’una nova era d’un mercat de les criptomonedes més segur i regulat», ha celebrat l’eurodiputat de Catalunya en Comú i coponent del text, Ernest Urtasun.
El nou marc legal, que en els pròxims dies haurà de ser ratificat definitivament pel Consell, es compon de dues normes. La primera, un reglament sobre la transferència de fons (TFR), i la segona, sobre mercats de criptoactius (MiCA). L’objectiu de totes dues és garantir que les transferències de criptoactius, igual que qualsevol altra operació financera, puguin ser sempre rastrejades i les transaccions sospitoses bloquejades i que els consumidors estiguin millor informats sobre els riscos, costos i despeses vinculats a les seves operacions.
Per a això, com ja passa amb les finances tradicionals, la informació sobre l’origen de l’actiu i el seu beneficiari haurà de «viatjar» amb la transacció i emmagatzemar-se tant en l’origen com en la destinació de la transferència. La normativa cobrirà les transaccions superiors a 1.000 euros des de les denominades ‘carteres no allotjades’ (una adreça de moneder de criptoactius d’un usuari privat) quan interactuïn amb altres carteres allotjades administrades per proveïdors de serveis de criptoactius. En canvi, no s’aplicaran a les transferències de persona a persona realitzades sense la mediació d’un proveïdor o a aquelles entre proveïdors que actuïn en el seu propi nom.
Registre públic
El nou marc també preveu mesures contra la manipulació del mercat, el blanqueig de capitals, el finançament del terrorisme i altres activitats delictives. Per exemple, per contrarestar els riscos de blanqueig de capitals, l’Autoritat Europea de Valors i Mercats (AEVM) haurà de crear un registre públic de proveïdors de serveis de criptoactius que incompleixin la normativa i operin a la Unió Europea sense autorització. La normativa també recolzarà la integritat del mercat i l’estabilitat financera al regular les ofertes públiques de criptoactius.
«En els últims mesos hem vist que són necessàries unes normes i una supervisió estrictes. Hem tingut el col·lapse de projectes com FTX, Terra Luna, Celsius i Voyager. Hem vist com molts inversors minoristes, atrets per falses promeses o falses esperances, perdien enormes quantitats de diners i, tot i que el mercat de criptomonedes sigui massa petit per desencadenar riscos sistèmics, sabem que cada vegada hi ha més vincles entre els mercats de criptomonedes i els serveis financers tradicionals», justificava la comissària Mairead McGuinness durant el debat previ celebrat pel ple del Parlament Europeu.
«El TFR representarà la legislació de regles de control de fluxos més ambiciosa del món, amb traçabilitat total en les criptotransferències des del primer euro, així com obligacions perquè les criptoempreses mitiguin els riscos de blanqueig de capitals i evasió de sancions», ha celebrat Urtasun sobre una legislació que recolzarà la lluita contra el blanqueig de capitals i cobrirà les llacunes actuals en matèria de protecció dels consumidors i de supervisió financera en els mercats de criptomonedes. En el cas de MiCA, no obstant, reconeix que queda encara «molt per fer» en àmbits com els préstecs i les apostes, les finances descentralitzades o l’impacte mediambiental de la mineria de criptomonedes. «És un pas endavant però no és suficient», estima.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034