Balança de febrer

Les exportacions catalanes continuen creixent a ritme de dos dígits i més que la mitjana espanyola

Les exportacions catalanes de mercaderies van augmentar el 16,1% al febrer respecte a la xifra del mateix mes de l’any anterior

  • Les empreses reclamen una sortida urgent al bloqueig comercial entre Algèria i Espanya

  • Catalunya exporta ja més aliments que Portugal, el Japó o Suècia

Les exportacions catalanes continuen creixent a ritme de dos dígits i més que la mitjana espanyola

Álvaro Monge

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El sector exterior català s’està convertint en motor d’activitat clau per capejar les incerteses econòmiques derivades de l’alta inflació i la pujada dels tipus d’interès. Les últimes dades donades a conèixer pel Ministeri de Comerç corresponents a febrer detecten que les exportacions catalanes de mercaderies van augmentar el 16,1% respecte a la xifra del mateix mes de l’any anterior, i arriben als 8.581,5 milions d’euros. Això suposa un sostingut creixement i una taxa de variació anual superior a la del conjunt d’exportacions espanyoles (9,7%). El pes de Catalunya respecte del volum total d’exportacions espanyoles (32.830,2 milions d’euros) va ser del 26,1%. El sector químic, primera rúbrica industrial en termes de comerç exterior, continua sent el de més pes relatiu de les exportacions catalanes (29,7% del total), sector automòbil (18,5%), béns d’equipament (15,3% del total) i alimentació, begudes i tabac (13,4%).

Pel que fa a les dades acumulades en el període gener-febrer del 2023, les exportacions de Catalunya van créixer un destacable 19,3% respecte del mateix període el 2022 fins a assolir 16.355,5 milions d’euros, (25,7% del total de les exportacions espanyoles). Per la seva banda, les importacions acumulades de Catalunya van suposar 18.756,7 milions d’euros (26,7% del total d’Espanya), amb un augment del 12,6% respecte del mateix període de l’any anterior, superior al de les importacions de tot Espanya (4,3%).

Segons fonts del ministeri, l’anàlisi d’aquestes dades «exigeix posar-les en el context dels problemes associats a la persistent inflació de preus energètics i de matèries primeres i de la discontinuïtat en cadenes de subministrament de certs béns intermedis». La situació està marcada per una progressiva «reconfiguració de fluxos comercials associats al conflicte armat a Ucraïna, al bloqueig comercial d’Algèria a productes espanyols i a la incipient fragmentació del comerç global».

Notícies relacionades

En aquest entorn ple d’incerteses per a les empreses amb vocació exportadora, el saldo comercial de Catalunya va registrar el febrer del 2023 un dèficit de -932,7 milions d’euros inferior al del mateix mes del 2022 (-1.390,7 milions d’euros amb dades provisionals), en gran manera a causa de la millora de la balança energètica. La taxa de cobertura es va situar en el 90,2%, amb una millora del nivell de cobertura de sis punts percentuals més que el febrer del 2022 (84,2%, dades provisionals).

Les importacions catalanes el febrer del 2023 van ascendir a 9.514,2 milions d’euros, amb un augment del 8,4% respecte a la xifra del mateix mes de l’any anterior, 5,1 punts superior al de les importacions espanyoles, la taxa de variació de les quals va ser del 3,3%. Catalunya va representar el 27% del total de les importacions espanyoles (35.295 milions d’euros), davant la fortalesa del consum.