Crisi energètica

Brussel·les assenyala Espanya com un dels set països que va incomplir la reducció del 15% del consum de gas

  • Espanya va reduir un 11% la seva demanda de gas de l’1 d’agost al 31 de març respecte als cinc anys anteriors

  • El Govern defensa que cal descomptar les exportacions a França i Portugal per xifrar el descens en el 21%

Brussel·les assenyala Espanya com un dels set països que va incomplir la reducció del 15% del consum de gas

EFE/ Javier Lizon

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Brussel·les assenyala Espanya com un dels set països que ha incomplert la reducció ‘voluntària’» del 15% del consum de gas entre l’1 d’agost i el 31 de març en comparació amb el consum mitjà dels mateixos mesos (agost-març) entre el 2017 i el 2022. L’oficina estadística de la Comissió Europea, Eurostat, xifra en l’11% el descens del consum de gas a Espanya durant aquest període, com va avançar EL PERIÓDICO.

El Govern espanyol, per la seva banda, defensa que sí que ha complert l’objectiu, al situar la caiguda del consum en el 21%, després de descomptar del càlcul el combustible utilitzat per produir l’electricitat que s’exporta a França i Portugal davant l’aturada de les centrals nuclears i la baixa hidraulicitat en els dos països. Si es posa el focus en el saldo importador dels cinc anys precedents, la reducció de la demanda ascendeix al 23%, segons els càlculs del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Segons el braç estadístic de la Comissió, la «majoria» dels països de la Unió Europea han assolit l’objectiu del -15% anunciat l’estiu passat. L’excepció són, a més d’Espanya (-10,8%), Irlanda (-0,2%), Eslovàquia (-1,0%), Polònia (-12,5%), Eslovènia (-13,8%) i Bèlgica (-14,5%), així com Malta (el menor consumidor de gas entre tots els estats membre que utilitzen gas), que va experimentar un augment del consum del 12,7%. On més va caure va ser a Finlàndia (-55,7%), Lituània (-40,5%) i Suècia (-37,2%). En el conjunt de la Unió Europea, el consum de gas natural ha disminuït de mitjana un 17,7%.

L’acord firmat pels Vint-i-set incloïa una reducció voluntària del 15% del seu consum de gas entre l’1 d’agost del 2022 i el 31 de març del 2023 en comparació amb la mitjana d’aquest període durant els cinc anys previs, tant de forma individual com col·lectiva. Per tant, incomplir l’objectiu no suposa cap penalització, sinó que del que es tractava era d’intentar impulsar els països a reduir el consum d’aquesta matèria primera enmig dels intents del continent de desprendre’s del gas rus.

En cas d’emergència sobre la seguretat del subministrament, el compromís sí que passaria a ser obligatori, però amb excepcions que rebaixen aquesta taxa per a alguns països, després que molts d’ells es rebel·lessin aquest estiu al considerar aquest 15% un percentatge massa alt. És el cas d’Espanya, que en situació d’alerta hauria de complir una meta inferior, del 6% i el 7%, a l’exportar significativament més electricitat a França i Portugal, amb una disponibilitat d’energia hidroelèctrica o nuclear excepcionalment baixa.

Notícies relacionades

Segons xifres del Govern, les exportacions d’electricitat en aquells vuit mesos es van incrementar a França per l’aturada dels seus nuclears fins a sumar un total de 9,4 terawatts-hora (TWh), davant unes importacions mitjanes de 3,9 TWh en el mateix període dels últims cinc anys. En el cas de Portugal, les vendes de llum van ser de 3,8 TWh.

Fa unes setmanes, els països europeus van acordar mantenir aquests objectius per preparar el continent de cara al pròxim hivern un any més, des d’aquest mes d’abril fins a finals de març del 2024, davant el consum mitjà d’aquest mateix període (abril a març) dels últims cinc anys (2017-2022).