Mercat immobiliari
Els catalans van destinar el 58% del seu salari al pagament del lloguer de vivenda el 2022, la xifra més alta de l’última dècada
L’alça de tipus i la falta d’oferta ressusciten el fantasma de la crisi immobiliària
Un error de les hipoteques anteriors al 2011 permet eludir el desnonament
Creix l’alarma entre els intermediaris immobiliaris davant una possible aturada de compravendes
Els catalans destinen el 58% del seu salari al pagament del lloguer de vivenda
Els catalans destinen el 58% del seu salari al pagament del lloguer de vivenda. És una de les dades més alarmants de l’anàlisi que fa la immobiliària Fotocasa de la seva abundant base d’informació regular. Segons un informe remès aquest dilluns, els catalans destinen ja la part més alta del seu pressupost de l’última dècada al lloguer del pis. El català mitjà va haver de dedicar el 58% del seu sou brut al pagament del lloguer de la seva vivenda el 2022, enfront el 54% que es necessitava el 2021, segons l’estudi ‘Relació de salaris i vivenda de lloguer el 2022’, basat en les dades dels sous mitjans de les ofertes d’ocupació de la plataforma InfoJobs i en els preus mitjans de la vivenda de lloguer de l’Índex Immobiliari Fotocasa. Les conseqüències d’aquesta dada són múltiples, a l’entendre’s que aquest percentatge allunya la població del dret habitacional. Paral·lelament, el mercat de venda continua sent atractiu malgrat l’alça dels tipus d’interès com a conseqüència dels efectes de la inflació en el lloguer. La llei de vivenda i l’actuació pública en el mercat de lloguer ha de tenir efectes ràpids per no augmentar el bloqueig del mercat de la vivenda que els professionals de la intermediació ja detecten clarament. La regulació de preus sembla necessària, tot i que en el sector no hi ha consens sobre la conveniència d’actuar en preus i reclamen mesures que augmentin l’oferta.
Segons l’informe de Fotocasa, el 2022, el preu de la vivenda de lloguer a Catalunya va tancar amb un increment anual del 6,1% i va situar el preu al desembre en 14,92 euros/m2 al mes. Això suposa que, tenint en compte el salari brut mitjà de Catalunya registrat per InfoJobs, que el 2022 era de 24.590 euros (2.049 euros bruts mensuals si el dividim en 12 pagues), els catalans haurien de dedicar un 58% del sou al pagament d’una vivenda de 80 metres quadrats de lloguer.
«Ja no només és que els salaris no creixin al mateix ritme que la vivenda. La principal raó d’arribar a la cota més alta de la història és que el preu del lloguer es troba en el seu nivell màxim històric, amb els increments més voluminosos dels últims 17 anys. L’encariment de l’arrendament ocasiona que l’esforç salarial que el ciutadà fa per accedir al lloguer estigui molt per sobre del que recomanen els organismes de control europeus, que estableixen que no s’ha de destinar més del 30% al pagament de la vivenda. En aquests moments es troba més de 10 punts per sobre de la xifra de fa 10 anys. Només dues comunitats autònomes presenten nivells sans. A la resta, a escala general i sobretot a les zones tensades, és evident que la problemàtica d’accés al lloguer s’agreuja cada vegada més», comenta María Matos, directora d’Estudis i portaveu de Fotocasa.
Per la seva part, Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis d’InfoJobs comenta: «La mitjana salarial bruta mensual a InfoJobs el 2022 va arribar als 2.033 euros (-0,7% respecte al 2021). Això suposa una pèrdua del 6,4% en el poder adquisitiu, si tenim en compte que la inflació va tancar en un 5,7%». Pérez afegeix: «Les pujades salarials s’han donat només en determinats sectors professionals, més tensats per la falta de personal, com ara la informàtica i les telecomunicacions, la construcció i el turisme i la restauració, fet que genera també diferències territorials».
L’últim any, a 10 comunitats autònomes s’han incrementat els diners destinats a pagar el lloguer, mentre que a set el percentatge ha disminuït. A les Balears, una de les comunitats que destina el percentatge de sou brut més elevat al pagament del lloguer, s’ha passat del 49% el 2021 al 58% el 2022, segons l’estudi d’InfoJobs i Fotocasa. En aquest cas, la influència dels ciutadans estrangers en el mercat de la vivenda és molt rellevant. Si s’analitzen al detall les Balears, veiem que el preu de la vivenda de lloguer va tancar el 2022 amb un increment anual del 18,2% i va situar el preu del desembre en 14,16 euros/m2 al mes. Això suposa que, tenint en compte el salari brut mitjà a les Balears registrat per InfoJobs, que el 2022 era de 23.292 euros (1.941 euros bruts mensuals si el dividim en 12 pagues), els balears van haver de destinar el 58% del seu sou brut al pagament del lloguer. Les autoritats de les Balears han pres mesures directes per regular l’activitat de les immobiliàries respecte al mercat d’estrangers, principalment amb controls de l’ús de la llengua.
L’ordre de les comunitats autònomes que dediquen més diners dels seus sous a pagar el lloguer d’una vivenda de 80 m2 quadrats és: Balears (58% del sou brut), Catalunya (58%), Madrid (57%), País Basc (52%), Canàries (49%), Cantàbria (43%), País Valencià (42%), Navarra (40%), Andalusia (38%), Aragó (36%), Galícia (35%), Astúries (33%), Castella i Lleó (33%), La Rioja (33%), Regió de Múrcia (32%), Extremadura (25%) i Castella-la Manxa (24%). Segons el salari mitjà dels catalans i el valor del metre quadrat de les vivendes de lloguer el 2022, els residents de les quatre províncies van destinar més del 30% del seu sou brut al pagament d’una vivenda de lloguer de 80 metres quadrats. Si s’analitza al detall Barcelona, la província amb el metre quadrat més car, el preu de la vivenda de lloguer va tancar el 2022 amb un increment anual del 7,3% i va situar el preu del desembre en 16,10 euros/m2 al mes. Això suposa que, tenint en compte el salari brut mitjà a Barcelona registrat per InfoJobs, que el 2022 era de 24.876 euros (2.073 euros bruts mensuals si el dividim en 12 pagues), els barcelonins haurien de destinar el 62% del seu sou a pagar la seva vivenda de lloguer. L’ordre de les províncies que dediquen més sou al pagament del lloguer per una vivenda de 80 m2 quadrats és: Barcelona (62% del sou brut), Girona (46%), Tarragona (37%) i Lleida (31%).
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao