Aprovació de la llei
El pols sobre les competències, ¿qui mana en la vivenda?
Les claus de la llei de vivenda: pujades del lloguer inferiors a l’IPC i sense pagar a immobiliàries
La crisi de preus deixa sense vacances més d’un de cada quatre treballadors
La llei de la vivenda que ha impulsat el Govern ordena una sèrie d’aspectes que afecten competències autonòmiques. La proximitat electoral, a les diferents cambres, enverina el debat, tot i que des de la part socialista de l’Executiu s’insisteix que la nova legislació homogeneïtza una sèrie de mesures que ara eren diferents en funció del territori. Aquesta «melé competencial», segons una font ministerial, provoca desconcert entre les mateixes administracions afectades, promotors immobiliaris, persones usuàries i propietaris d’immobles. Però, ¿qui mana realment en la regulació de la vivenda?
La resposta no és única i de moment tampoc estan preses totes les decisions sobre com s’actuarà una vegada tiri endavant la llei de vivenda. La competència, per exemple, en tot allò relatiu a limitar el preu del lloguer depèn de l’Estat, asseguren des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma). No obstant, Catalunya havia legislat en aquest aspecte: la Generalitat considerava que era de la seva incumbència i, amb la llei 11/2020, va posar un topall a les rendes, al considerar que l’escalada era inassumible per a la ciutadania.
Norma derogada pel Constitucional
Segons el Sindicat de Llogateres, la llei catalana va beneficiar 160.000 llars, a les quals se’ls va rebaixar el lloguer una mitjana del 5%. Però el PP va recórrer la norma i, el març de l’any passat, el Tribunal Constitucional (TC) la va derogar, precisament, per una qüestió competencial. La limitació dels preus va ser vigent durant un any i mig i, segons un estudi d’Esade, només va beneficiar les vivendes cares. L’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya (APCE) també va lamentar que havia provocat un descens de l’oferta.
Fonts del Govern continuen defensant aquesta limitació dels preus dels lloguers a les denominades «zones tensades», és a dir, a les ciutats on la menor oferta o la demanda disparada distorsionen el mercat. «Catalunya s’ha passat 10 anys liderant la reclamació de drets a la vivenda perquè en ocasions ens fessin fer marxa enrere i ara la llei ho recull de nou», interpreta una bona coneixedora del tema de l’Executiu.
Elecció de zones tensades
Des del ministeri de Raquel Sánchez relativitzen les discrepàncies competencials i asseguren que l’elecció de les zones tensades continuarà sent a discreció de les comunitats autònomes, millors coneixedores de la «realitat» dels seus territoris. Els lloguers només podran pujar un 2% aquest any, un 3% el 2024 i, a partir de llavors, el que estableixi un altre índex encara per decidir. En el cas de Catalunya, «prèvia homologació», podria ser la Generalitat la que establís aquest percentatge, així com a la resta de comunitats.
Notícies relacionadesLa valoració des de les mateixes fonts del Govern, governat per una ERC que ha avalat la llei al Congrés, és que «més val tard que mai», però tenen la sensació que en tot aquest procés de competències «s’han fet dos passos enrere per fer-ne un endavant», descriuen.
La voluntat de la nova llei, que ha costat més d’un any de negociacions i que encara genera controvèrsia entre els partits del Govern, és elaborar un «paraigua comú» que superi els recursos als tribunals que, precisament, han anunciat el PP i Vox.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Vivenda Barcelona Raquel Sánchez Jiménez Lloguer de vivenda Vivenda social Congrés Generalitat IPC Ministeri de Transports Ajuntaments Preus
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034