Informe de la Cambra de Comerç alemanya
Les empreses alemanyes pateixen per trobar treballadors a Espanya
¿Per què puja tant l’atur si es destrueix tan poca ocupació? Les claus de l’EPA
La crispació laboral i el descontentament persisteixen a Alemanya malgrat les bones dades macroeconòmiques
L’escassetat de determinats perfils laborals no és només un mal del qual es queixen les empreses espanyoles. La preocupació per la carestia de treballadors –qualificats i no qualificats– entre les corporacions alemanyes amb seu a Espanya s’ha duplicat en els últims mesos i ja se situa com el seu segon maldecap més gran. Així ho reflecteix l’informe realitzat per la Cambra de Comerç Alemanya, presentat aquest dijous a Barcelona i que també deixa constància de l’optimisme generalitzat entre les companyies germàniques, que preveuen augmentar les seves inversions i contractar més gent.
El clima empresarial hi millorat substancialment en els últims mesos. Els empresaris han passat de donar per segura una recessió a Alemanya durant el 2023 –escenari contemplat per la mateixa cancelleria d’Olaf Scholz– que pogués arrossegar mig Europa a centrar-se a competir per captar els empleats que necessiten.
Als directius germànics els falten perfils de tot tipus: camioners, conductors, soldadors, mecatrònics o enginyers informàtics, entre d’altres. Segons les dades publicades aquest dijous, la preocupació per l’escassetat de mà d’obra qualificada s’ha duplicat entre la tardor i l’actual primavera. Aquesta qüestió ha passat de preocupar el 25% de les companyies germàniques amb seu a Espanya al 49% en només uns mesos.
Fins fa poc moltes d’aquestes companyies miraven de captar perfils per després convèncer-los que marxessin a Alemanya. Avui pugnen per omplir les vacants de les seves filials aquí. A Espanya operen unes 1.400 empreses amb matriu alemanya, facturen anualment uns 75.000 milions d’euros i donen feina a unes 218.000 persones. Exemples d’això són supermercats com Lidl, farmacèutiques com Bayern o informàtiques com T-Systems.
Mentre la preocupació per la disponibilitat de mà d’obra creix, qüestions com l’energia o les matèries primeres (com els microxips), que fins fa poc semblava que anaven a enfonsar els balanços econòmics de més d’una corporació –alemanya o no–, han descendit notablement. La tardor passada l’escassetat de productes representava la primera preocupació de les empreses alemanyes a Espanya, i figurava en el ‘top’ 1 de temors del 73% d’aquestes societats. Avui aquesta por ha caigut fins al 41% i preocupa més que el mercat sostingui prou demanda per comprar els béns i serveis que produeixen.
Els empresaris alemanys també han ‘normalitzat’ el preu de l’energia. Aquesta qüestió ha passat de preocupar el 64% de les companyies entrevistades per la Cambra al 36%.
Bones expectatives
Notícies relacionadesEls temors de mesos anteriors s’han diluït, també entre els alemanys, i les possibles derivades de la guerra a Ucraïna no han sigut tan catastròfiques per a les economies occidentals com es va témer en el seu moment. El percentatge de corporacions germàniques que qualifiquen de «dolenta» la seva situació han disminuït a la meitat en els últims mesos i respon al 4,1% dels enquestats.
La resta veu l’actual conjuntura com a «bona» o «satisfactòria». El 86,3% de les companyies entrevistades afirmen que augmentaran o mantindran les seves inversions a Espanya i gairebé la meitat (el 46,6%) augmentaran les plantilles, davant un 9,6% que reconeix que les retallarà.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global