Balanç dels contractistes

La proximitat electoral impulsa la licitació d’obra pública a Catalunya el primer trimestre

  • Allau de licitacions d’obra pública desertes a Catalunya per l’increment del cost dels materials

  • S’ha acabat esperar el repartidor a casa: es dispara el nombre de botigues que recullen i entreguen paquets

La proximitat electoral impulsa la licitació d’obra pública a Catalunya el primer trimestre

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

La proximitat electoral ha impulsat l’obra pública a Catalunya, segons la Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya (CCOC). Les dades dels tres primers mesos del 2023 revelen que la licitació ha augmentat el 15% respecte al mateix període de l’any anterior. En total, s’han arribat als 625,9 milions d’euros entre les administracions locals, la Generalitat i l’Estat.

No obstant, en evolució trimestral, la licitació ha caigut el 62,3% respecte al quart trimestre del 2022, quan la licitació va ser de 1.661,2 milions d’euros, ha explicat aquest dimarts el president, Lluís Moreno. El responsable dels contractistes ha assegurat que aquest alentiment, malgrat presentar números positius, s’explica per la «ressaca» que es comença a notar un cop han arrencat els treballs, ja que estan adjudicats o bé en execució.

El període més «fluix»

L’informe del primer trimestre del 2023 de laCCOC destapa igualment que els ajuntaments són el nivell administratiu més actiu, amb el 55,9% de tota la licitació, amb 349,8 milions d’euros. Quant a les obres licitades de més volum d’aquest àmbit, és la reforma integral del mercat municipal de l’Abaceria, a Barcelona, per 21,9 milions d’euros per part de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona.

Moreno ha explicat que normalment el primer trimestre és el més «fluix» de l’any. Per administracions, quant a la Generalitat, s’ha incrementat el 88% respecte al 2022 amb 147,1 milions d’euros, el 23,5% del total licitat el trimestre. La licitació principal han sigut les obres d’urbanització de la fase 1 A del Logis Montblanc, per un import de 9,8 milions d’euros i licitat per Cimalsa.

Reforma d’escoles

La CCOC també ha esmentat la licitació extraordinària que s’ha portat a terme des del Departament d’Educació ja que, gràcies als fons Next Generation (suposa el 87% del que han fet), s’han tirat endavant 151 lots per valor de 26,7 milions d’euros per reformar escoles. Per poder comparar, el cap d’estudis de l’entitat, Rubén Gil, ha remarcat que en tot l’any passat aquest mateix departament només va licitar 12 milions.

En el cas de l’Estat la licitació ha arribat als 129 milions d’euros, amb un increment del 91% respecte al primer trimestre del 2022, i suposa el 20,6% del total licitat aquest any. El president dels contractistes ha recordat que l’administrador d’infraestructures ferroviàries (Adif) ha tornat a ser l’organisme amb més volum.

Les obres desertes no s'acaben

Notícies relacionades

Als contractistes els continua preocupant l’increment dels costos dels materials a conseqüència de la guerra d’Ucraïna, que té com a efecte que el volum de licitacions que queden desertes continuï en augment en vista de l’elevada inestabilitat política i econòmica, malgrat que des de les administracions s’hagin impulsat mecanismes (com el decret 3/2022) per revisar els imports i minimitzar els efectes en les constructores.

Actualment, ha afegit Lluís Moreno, la quantitat d’obres declarades desertes entre el 2021, el 2022 i el primer trimestre del 2023 ascendeix a 738 obres, amb un total de 220,4 milions d’euros.