Crisi a la funció pública

¿Què és Cegos, l’empresa del fiasco de les oposicions de la Generalitat?

  • La Generalitat obrirà una bústia per saber quines oposicions cal repetir

  • El Govern cessa la directora de Funció Pública després del fiasco de les oposicions

¿Què és Cegos, l’empresa del fiasco de les oposicions de la Generalitat?

ZOWY ZOETEN

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresa Cegos, executora del fiasco de la macrooposició a la Generalitat de dissabte passat, s’ha adjudicat l’últim any 10,4 milions d’euros de diferents administracions de tot l’Estat, segons dades recopilades per EL PERIÓDICO a través de la Plataforma de Contractació del Sector Públic. Gran part dels esmentats contractes obeeixen a processos de selecció, ja sigui com a organitzador, ja sigui com a servei de suport.  

I és que la nova llei de funció pública, amb macroexàmens a tot Espanya, promet ser un lucratiu negoci per a firmes com Cegos. Societats com aquesta estan traient rèdit de la falta de mans que diuen patir les administracions per organitzar els esmentats processos i reduir així les elevades taxes d’eventualitat que acumulen des de fa dècades. I pels quals ha sigut censurada en diverses ocasions per la justícia europea. 

Cegos España Learning & Development, SA, societat d’origen francès i que opera a Espanya des de 1952, s’ha adjudicat l’últim any només en contractes públics un total de 10,4 milions d’euros. El 2021 va tenir uns ingressos totals a Espanya de 6,7 milions d’euros, segons les últimes dades disponibles al registre mercantil. EL PERIÓDICO ha intentat posar-se en contacte amb l’empresa per obtenir la seva versió de l’ocorregut, sense èxit.

Entre els seus clients, a nivell estatal, destaca el Ministeri d’Indústria, el Metro de Madrid, el Banc d’Espanya i la Junta d’Andalusia. A Catalunya treballa o ha treballat per a Barcelona Serveis Municipals (BSM) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). També ha assessorat en el disseny de processos de selecció, no com a organitzador, als ajuntaments de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.

Primera externalització, primer fiasco

Circula certa sorpresa i estupor entre la funció pública catalana sobre la jornada caòtica d’aquest cap de setmana passat, en la qual més de 13.500 persones van haver d’esperar durant hores per poder examinar-se, en aules plenes i sense prou material en molts casos. Molts d’ells hauran de repetir l’examen, en el qual es juguen poder mantenir o no una feina en la qual –la majoria d’ells– fa anys que està com a interí. 

Des dels sindicats es desconeixia amb temps que l’encarregada d’organitzar els exàmens seria una empresa privada, una cosa sense precedents fins a la data en la història de les oposicions. I és que fins ara tots els processos els havia assumit la mateixa administració catalana amb gent de la casa. «[La Generalitat] no compta amb els mitjans personals i materials», s’ha excusat la portaveu del Govern, Patricia Platja, aquest dimarts, en el qual ha donat compte del cessament de la directora general per depurar responsabilitats.

L’externalització de l’organització dels exàmens és un recurs a què no han recorregut altres institucions que també estan immerses en els seus propis macroprocessos d’estabilització. A preguntes d’EL PERIÓDICO, tant l’Ajuntament de Barcelona com la Diputació afirmen que estan treballant internament les proves. Si bé la dimensió de les proves, a nivell de participants, és menor.

Estava previst que els exàmens d’oposició ordinaris, a través dels quals s’oferiran 14.000 places durant els pròxims mesos, també els gestionés Cegos. La Generalitat estudia com rescindir l’esmentat contracte.

Llarg historial entre les administracions

El fiasco de dissabte contrasta amb l’àmplia experiència de l’empresa encarregada, Cegos, amb les administracions públiques. Entre el 2022 i el 2023 les diferents administracions de l’Estat van adjudicar contractes. Si bé és cert que a Catalunya és la primera vegada que aquesta companyia assumeix un contracte de les esmentades magnituds. I probablement sigui l’última, d’acord amb la reacció de la Generalitat, que estudia com rescindir l’adjudicació, que torni el cobrat i fins i tot imposar-li una penalització d’almenys 75.000 euros

Notícies relacionades

Entre el seu plec de contractes destaca l’encàrrec de l’empresa pública dependent del Ministeri d’Indústria, Tragsa, per valor de 4,7 milions d’euros. A aquesta empresa haurà de prestar «servei de suport» per als processos de selecció convocats entre el 2022 i el 2024. Un altre client important és el Metro de Madrid, amb dos contractes per valor sumat de 900.000 euros per a la selecció de maquinistes i altres personal. 

Un altre vip és la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (SGISE), empresa pública encarregada dels bombers forestals del País Valencià i que també ha externalitzat les seves ofertes públiques d’estabilització. A Cegos li pagarà per això 609.915,26 euros (sense IVA) per organitzar durant els pròxims mesos oposicions similars a les catalanes, amb resultats diferents, segons manifesten des de l’entitat.