Política monetària

La Fed manté l’agressiva lluita contra la inflació i fa la desena pujada consecutiva de tipus, d’un quart de punt

La Reserva Federal dels EUA apuja un quart de punt els tipus d’interès

  • ¿S’ha acabat la crisi bancària als EUA després de la intervenció i venda del First Republic?

  • La guerra política pel sostre del deute situa l’economia global al caire d’una crisi

La Fed manté l’agressiva lluita contra la inflació i fa la desena pujada consecutiva de tipus, d’un quart de punt
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Probablement sigui l’última en un temps però de moment aquest dimecres la Reserva Federal dels Estats Units ha aprovat una nova pujada dels tipus d’interès, la desena consecutiva, aquest cop d’un quart de punt.

La decisió, que deixa els tipus en una forquilla d’entre el 5 i el 5.25%, representa el manteniment de l’agressiva política amb què el banc central nord-americà està mirant de contenir la inflació. L’havien anticipat analistes i mercats, per qui la qüestió fonamental ara és intentar determinar quin camí emprèn la Fed a partir d’aquest moment. I sembla que arribarà una pausa.

Ja després de la seva última reunió, la Fed havia donat indicacions que podria fer aquesta aturada a l’arribar a l’actual forquilla, moguda per turbulències, riscos i incerteses. I en el comunicat d’aquest dimecres omet referències a pròximes pujades.

Inflació i recessió

Amb l’estratègia de 10 pujades de tipus des del març de l’any passat, la més ràpida en quatre dècades i que ha deixat el preu del diner al nivell més alt des del 2007, la Fed ha aconseguit contenir una mica la inflació. Les pujades de preus, no obstant, s’estan mostrant persistents, sobretot en el sector dels serveis, i el mercat laboral i les pujades salarials segueixen forts als EUA, cosa que sosté la inflació.

Tot i que s’està refredant l’economia, dades com les del primer trimestre, en què el creixement als EUA es va alentir significativament fins a l’1,1%, han renovat la por d’una recessió. I ja després de la reunió del març, la Fed havia alertat que «una recessió suau» era possible més endavant aquest any.

 

Turbulències en la banca

Per complicar-li més les coses al banc central nord-americà els problemes dels dos últims mesos en el sector bancari, que han obligat a la intervenció de tres grans entitats dels EUA que no van gestionar bé els riscos associats precisament a les pujades de tipus, han elevat el perill d’una contracció

Els bancs ja han començat a mostrar-se més reticents a deixar diners, i això redueix la demanda de forma similar a com ho fan les pujades de tipus d’interès, i juga un factor en els plantejaments i decisions de la Fed, que el president del banc central, Jerome Powell, explicarà en una roda de premsa a les 14.30 hores de Washington.

Es tracta també de la seva primera compareixença des que divendres la Reserva Federal va publicar el seu informe sobre el col·lapse del Silicon Valley Bank i Signature (que aquest cap de setmana van veure com se’ls afegia el del First Republic Banc), una anàlisi que va incloure un mea culpa reconeixent errors en la supervisió dels bancs.

 

L’amenaça del sostre del deute

A més, els EUA viuen en una crua guerra política oberta per l’elevació del sostre del deute. El debat està actualment bloquejat al Congrés i amenaça de portar els EUA en només unes setmanes, com va advertir Janet Yellen aquest dilluns, a una situació d’impagament sense precedents. Aquesta lluita, i l’amenaça d’una crisi inèdita amb unes greus conseqüències que Powell també ha advertit repetidament, dispara els riscos i la incertesa i també jugarà un paper en les pròximes decisions del banc central.

Notícies relacionades