Mercat laboral
L’ocupació bat un nou rècord a l’abril i supera els 20,6 milions d’ocupats
L’atur baixa al seu menor nivell des del 2008 però continua sent el més alt de la UE
10 gràfics per entendre com arriben l’ocupació i els sous al Dia del Treballador
L’empresa catalana que vol treballar 32 hores: «En el futur serà obligatori, millor avançar-nos»
Després dels dubtes de principis d’any, l’ocupació viu actualment un moment en dolç. Després del rècord batut al març, amb 206.000 nous llocs de treball creats, l’abril ha superat els esmentats registres i deixa un balanç positiu de 238.436 treballadors en actiu més, fins a un total de 20,6 milions ocupats. Mai abans en un mes d’abril, ni tan sols en el ‘boom’ previ a la crisi del maó, s’havia creat tanta ocupació ni hi havia hagut tants afiliats a la Seguretat Social alhora.
Malgrat la guerra a Ucraïna, normalitzada ja pel que fa a les cadenes de subministraments, i els vaivens d’una inflació que es resisteix a remetre, el mercat laboral no només aguanta, sinó que va creixent, tal com reflecteixen les dades actualitzades aquest dijous pels ministeris de Treball i Seguretat Social.
Les empreses contracten personal a marxes sense precedents, si bé això no ha fet efecte de moment en les altes taxes d’atur que continuen caracteritzant Espanya. A l’abril el nombre d’aturats va baixar en 73.890 persones, fins a un total de 2,7 milions d’aturats. És la xifra més baixa des del 2008, però continua sent la més alta de tota la Unió Europea. A nivell de gènere, l’atur entre els homes (-10,2%) s’està reduint a un ritme interanual gairebé el doble d’intens que entre les dones (-6,1%).
I és que l’atur, especialment el de llarga durada, perviu com l’assignatura pendent, una vegada xacres com l’excessiva temporalitat s’estan domant amb l’última reforma laboral. Si bé a diferència de la crisi anterior, les taxes de cobertura de les prestacions públiques del Sepe són actualment més altes. El 64% dels aturats cobren prestació o subsidi i el termini mitjà de reconeixement d’una nova prestació és actualment d’1,6 dies, segons fonts oficials.
L’hostaleria estira el carro
Notícies relacionadesAquest mes d’abril el motor de l’ocupació ha sigut l’hostaleria, entre els reforços per a les vacances de Setmana Santa i els que apunten a les d’estiu. El sector ha deixat enrere els fantasmes de la crisi covid –tal com mostren les dades desestacionalitzades– i espera expectant la campanya estival, que tal com apuntava la Cambra de Comerç de Barcelona aquesta mateixa setmana en el seu informe de conjuntura, serà rècord tant en consum nacional com internacional.
I és que el mercat laboral espanyol s’està expandint a través de tots aquells sectors que més van patir les restriccions sanitàries. Segons les xifres desestacionalitzades, hostaleria, espectacles, jocs d’atzar i transport aeri són els rams d’activitat que –percentualment– més estan contractant.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia