AENC
¿Com afecta a la teva butxaca l’acord salarial entre la patronal i els sindicats?
Preacord entre la patronal i els sindicats per apujar els salaris almenys un 10% fins al 2025
10 gràfics per entendre com arriben l’ocupació i els sous al Dia del Treballador
La gran patronal CEOE i els sindicats amb representació majoritària entre els treballadors, CCOO i la UGT, han arribat a un preacord sobre com han d’apujar els salaris els pròxims anys. Els agents socials, després de setmanes de discretes negociacions i un primer intent fallit d’ordenar la negociació col·lectiva, han salvat les seves diferències i han consensuat que els sous han d’augmentar almenys un 10% acumulat durant els pròxims tres anys.
Un pacte amb lletra petita, que pot no afectar tots els treballadors per igual i que haurà de tenir el seu recorregut en la negociació de convenis que la part empresarial i sindical van renovant periòdicament en empreses i sectors. Aquí les principals claus del principi d’acord a què han arribat els agents socials.
¿Què han pactat exactament?
Patronal i sindicats han tancat un principi d’entesa sobre l’anomenat Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC). És una mena de ‘conveni de convenis’ que periòdicament renoven la patronal i els sindicats d’àmbit estatal més representatius. L’esmentat document recull una sèrie d’elements que les parts es comprometen a introduir en la negociació dels diferents convenis sectorials que van renovant. El principal és el salari, si bé també els AENC solen incloure altres recomanacions en matèria de jornada laboral o seguretat.
En el preacord a què s’ha arribat, i que hauran d’acabar de segellar els màxims òrgans de la patronal i els sindicats, les parts es comprometen que els salaris s’apugin almenys un 10% fins al 2025. D’acord amb el 4% per aquest 2023 i el 3% de cara al 2024 i 2025, respectivament.
A aquests augments base s’afegeix un increment addicional de l’1%, depenent de l’evolució de l’IPC. És a dir, si l’IPC tanca aquest any per sobre del 4%, els sous s’hauran d’apujar el 5%. I si el 2024 i el 2025 l’IPC tanca per sobre del 4%, s’hauran d’apujar un 4%.
¿S’apujaran automàticament tots els sous?
No. L’AENC és un full de ruta per guiar les negociacions sectorials i la seva aplicació dependrà de la renovació de cada conveni. És a dir, a partir de demà les empreses no estaran obligades automàticament a apujar tots els sous un 4%. Ni els treballadors podran plantar-se als jutjats a reclamar-ho.
La revisió dels sous depèn de la periòdica renovació dels convenis col·lectius, que són els plecs que de manera general apliquen per a cada sector, ja sigui d’àmbit provincial, estatal o autonòmic. El sou de cada treballador s’actualitza quan ho dicta el conveni i fins que aquest no es renovi no podrà recollir les recomanacions pactades per la patronal i els sindicats.
¿És d’obligat compliment?
No. L’AENC no té caràcter normatiu i és una recomanació que compromet però no obliga legalment les parts. Tradicionalment ha jugat un rol de referència, si bé els mateixos signants, en sectors concrets, han acabat pactant convenis amb increments per sobre o per sota del que s’ha acordat. És a dir, a partir d’ara tots els convenis no serà obligatori que es renovin per tres anys amb un increment acumulat del 10%. Si bé des de les cúpules de les organitzacions empresarials i sindicals criden als seus a respectar les forquilles pactades.
¿Afecta tots els sectors?
Sí i no. L’AENC és un full de ruta salarial que compromet els signants i només els signants. La CEOE i CCOO i la UGT són agents socials més representatius i en la majoria de sectors són majoritaris. És a dir, són qui negocien els convenis i tenen la legitimitat legalment reconeguda perquè el que pactin regeixi per a tothom. No obstant, en determinats sectors o territoris els agents més representatius són d’altres i no estan lligats per les forquilles salarials de l’AENC.
Per exemple, la patronal de les petites i mitjanes empreses catalanes, Pimec, no és signant i en els convenis en què negocia pot plantejar increments salarials diferents. A Euskadi, centrals com LAB tenen un fort pes en determinats sectors i tampoc se senten interpel·lats per l’acord general.
¿Què passa amb els convenis ja firmats?
L’AENC és una referència salarial per renovar els futurs convenis. Els que ja estan firmats i no han vençut encara no es veuen immediatament afectats per aquest acord. En tot cas, un cop vencin, les parts poden decidir fer seu aquest increment acumulat del 10% a tres anys. Però no obliga els signants d’un conveni col·lectiu en vigor a tornar a asseure’s a la taula i actualitzar els increments salarials pactats. Està pensat per a un conveni que estigui actualment en negociació o que hagi de vèncer aviat i així servir de referència per a la seva actualització.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034